Wat we van Spanje verwachten is onrealistisch
Eén van de weinige landen die er het laatste decennium in slaagde om zijn reële effectieve wisselkoers te laten dalen t.o.v. onze Oosterburen is de VSA en dit met zelfs 10%.
Vergeet hierbij echter niet dat dit grotendeels werd veroorzaakt door een geleidelijke depreciatie van de US dollar t.o.v. de Euro. Zonder dit wisselkoers-effect zou de ontwikkeling van de Amerikaanse productiviteit zich over de laatste 10 jaar ongeveer gedragen hebben als de Spaanse …
Wat we dus van (onder andere) Spanje verwachten op het vlak van herstelbeweging is volgens professor Stefan Duchateau onrealistisch. Dit “kunst” om Duitsland te volgen bestaat er dus in om geleidelijk de munt te laten depreciëren, zonder dat dit de inflatie aanwakkert.
Spanje kan munt niet in waarde laten dalen
Binnen een muntunie is dat echter onmogelijk, tenzij men over een zeer performante economie zou beschikken en dat laatste “tovert” men op korte termijn niet bij mekaar met enkele politieke maatregelen of besparingen in het onderwijs.
De Spaanse ( en Italiaanse ) productiviteit werd in het verleden onderstut door radicale devaluaties, zoals in 1993. Het competitieve voordeel dat hieruit ontstond heeft een belangrijke impuls gegeven aan de locale uitvoer ( en remde de invoer in belangrijke mate af ).
De hogere rente en inflatie die hier een natuurlijk gevolg van zouden zijn, kenden echter slechts een beperkte uitwerking door de opname in Muntunie in 1999, terwijl de boom in de bouwsector het geleidelijke verval van de competitiviteit maskeerde. Het competitieve voordeel van deze massieve devaluaties, is volgens Duchateau nu echter volledig uitgewerkt in Spanje.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier