Te vroeg om te stellen dat Abenomics mislukt is
Nadat de derde en laatste pijl van het economische herstelplan van Japanse Minister President Abe tegenviel, is de Japanse Nikkei index meer dan 20% gedaald – waarmee de Nikkei nu officieel een ‘bearmarket’ is.
Twee pijlen in de roos en één misser dus. De Nikkei is inmiddels aanbeland op ongeveer hetzelfde niveau als op het moment waarop de eerste twee ‘pijlen’ werden aangekondigd. Royal Bank of Scotland geeft drie redenen waarom de correctie die op de misgeschoten pijl volgde, wellicht overdreven is.
1. Het is te vroeg om te beoordelen of Abe’s plannen (Abenomics) gaan mislukken. De plannen zijn pas een paar maanden oud en Abe lijkt bovendien vastbesloten om er een succes van te maken. Ondanks een recente stijging is de Yen nog steeds veel zwakker ten opzichte van de US dollar dan aan het begin van het jaar; waardoor de export goedkoper wordt en infaltie geimporteerd wordt. Als toch blijkt dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn dan is het ook goed mogelijk dat Abe met aanvullende maatregelen komen (na een belangrijke verkiezing in juli).
2. De recente volatiliteit is voor een groot deel veroorzaakt door de onzekerheid over ‘tapering’; het afbouwen van steunaankopen door de Amerikaanse Fed. Als Bernanke in staat is vandaag om deze onzekerheid weg te nemen, is het goed mogelijk dat de markt weer tot rust komt – ook de Japanse markt.
3. Ook zonder ‘Abenomics’ zijn er redenen om positief te zijn over Japan. Analist Brooke noemt in het FD bijvoorbeeld het einde van de in 1989 begonnen Japanse bankencrisis in 2007 als een zeer positieve ontwikkeling (tijdelijk onderbroken door de tsunami in 2011). Tegenover deze drie positieve punten staat het grote risico dat Abe er niet in slaagt naast de monetaire verruiming en fiscale stimulering (de eerste twee pijlen) de nodige hervormingen door te voeren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier