Stefan Duchateau: “Stress tests banken hebben iedere geloofwaardigheid verloren”

De huidige context verplicht ons tot een afwachtende houding. Vooraleer men verregaande beslissingen kan nemen over investeringen op lange termijn en de spreiding van een beleggingsportefeuille over de diverse asset-klasses, moet er eerst een duidelijk antwoord komen van de geplande EU-top.

Stefan Duchateau: “Zonder stabilisatie van de eurozone blijft de onzekerheid immers te groot , zeker nu ook de (groot)bankensector opnieuw in de gevarenzone is beland, waardoor doortastende maatregelen zich steeds nadrukkelijker opdringen. De (zoveelste) herkapitalisatie van de grootbanken zal alleszins slechts een voorlopige maatregel kunnen zijn.”

Indien men deze precaire situatie op structurele en duurzame wijze wil remediëren is het duidelijk dat men hierbij de kern van het probleem – de liquiditeit binnen de financiële sector- moet behandelen en dat de oppervlakkige maatregelen die tot nu toe werden genomen- hoogst voorspelbaar- in geen enkel effect ressorteren.

Stefan Duchateau: “Deze conclusie volgt ook eenduidige uit de resultaten van de recente stress-testen in de banksector. Op zich waren deze cijfers reeds bedroevend slecht maar wanneer één van de beter gerangschikte banken reeds enkele weken later roemloos ten onder gaat, dan verliezen dergelijke testen iedere vorm van geloofwaardigheid. Deze ontwikkeling bevestigde alleen maar het wantrouwen dat ontstond na de eerste reeks van testen die tijdelijk een vals gevoel van veiligheid wisten te creëren maar vrij snel werden opgevolgd door de faling van twee goedscorende Ierse banken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content