Steeds meer beleggers kijken naar andere dan klassieke factoren

Goldman Sachs Asset Management (GSAM) kondigde aan dat het een aantal UNITS fondsen introduceert gebaseerd op het GIVI concept, dat het doel heeft het rendement na te bootsen van een specifieke S&P GIVI sub-index waarop S&P Dow Jones Indices een licentie heeft gegeven aan GSAM (samen met een complete familie van GIVI Emerging and Developed markets sub-indices, in totaal meer dan 2,000 indices verspreid over 46 landen en zeven munteenheden).

GSAM heeft drie fondsen gelanceerd waardoor investeerders gebruik kunnen maken van het GIVI concept: Goldman Sachs GIVI Growth and Emerging Markets Equity Portfolio, Goldman Sachs GIVI Europe Equity Portfolio en Goldman Sachs GIVI Global Equity – Growth Markets Tilt Portfolio.

Jim O’Neill, Chairman of Goldman Sachs Asset Management, zegt: “We zien dat steeds meer beleggers voorbij klassieke markt beta kijken naar factoren die rendement en risico beïnvloeden. Deze ontwikkeling wordt gedreven door een aantal factoren – niet in het minst door de volatiliteit die we de laatste jaren hebben gezien, maar ook door de opkomst en het belang van de groeimarkten. Naar onze mening wordt het tijd om nieuwe en innovatieve manieren om geld te beheren te overwegen tegen anders samengestelde benchmarks. Het GIVI concept elimineert 30% van de aandelen met de grootste historische volatiliteit, en weegt de resterende aandelen aan de hand van hun geschatte economische waarde in plaats van hun marktkapitalisatie. Bij GSAM zijn we ervan overtuigd dat deze manier om aandelenportefeuilles samen te stellen hogere rendementen kan helpen genereren tegen een lager niveau van volatiliteit en risico dan marktkapitalisatie indices. We zijn ervan overtuigd dat dit concept werkt voor uiteenlopende investeringen en regio’s en ik ben verheugd dat beleggers vanaf vandaag toegang hebben tot deze strategie via een scala aan mondiale aandelenportefeuilles.”

Samenstelling van de portefeuille

De basale S&P GIVI is samengesteld uit het S&P Global BMI universum, een alomvattende rules-based mondiale index die ongeveer 10.000 bedrijven volgt in 46 landen.

Ieder aandeel in de S&P GIVI wordt gewogen aan de hand van berekende intrinsieke waarde. De intrinsieke waarde van ieder aandeel is de optelsom van twee onderdelen: de waarde van de activa plus de waarde van de groeikansen.

Om het doel van lage volatiliteit te realiseren, sluit S&P GIVI voor ieder land dat is opgenomen in de S&P Global BMI 30% uit van de marktkapitalisatie met de hoogste beta.

De overgebleven aandelen worden dan gewogen aan de hand van een rules-based maatstaf voor intrinsieke waarde, vastgesteld aan de hand van boekwaarde en verdisconteerde geprojecteerde inkomsten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content