Rugwinden hebben de overhand nu het wereldwijde herstel doorze

ING IM is van mening dat de tegenwind van de laatste tijd uiteindelijk zal gaan liggen en marktonevenwichtigheden uiteindelijk weer in balans komen.

Kijkende naar gemeenschappelijke noemers van marktbewegingen uit het verleden onderscheidt de CIO twee verschillende krachten.

Monetaire verruiming is instrumenteel geweest in het voortbrengen van positieve impulsen. Een negatieve draai is meestal het gevolg geweest van een combinatie van een stijging in politiek risico of beleidsfouten en onvoorziene schokken.

Hans Stoter, Chief Investment Officer, ING IM Internationaal zegt: “Het lijkt erop dat we met een aantal vasthoudende rugwinden te maken hebben, terwijl de tegenwinden, mede doordat centrale banken het systeemrisico hebben gereduceerd, een kort leven lijken beschoren.”

“De drie grootste centrale banken hebben, elk op hun eigen manier, gedaan wat zij moesten doen. Hun acties zijn een belangrijke rugwind en een grote drijfveer voor de verbetering in de wereldwijde economische groei. Tot voor kort bleef Japan achterop, met geen echte verandering in het beleid sinds 1990. De vastberaden poging om eindelijk deflatie te verslaan zal echter zowel Japan als de wereld verder stimuleren. Wederom is de belangrijkste rugwind dus een omslag in monetair beleid, dit keer in Japan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content