Philippe Gijsels (Fortis BNPP): “Zwakke dollar duwt Chinese inflatie omhoog”

De renteverhoging die de Chinese centrale bank onlangs aankondigde, had op de eerste plaats de bedoeling om de inflatie een halt toe te roepen. Daarnaast wil Beijing natuurlijk eveneens een oververhitting van de economie afremmen. Maar ook de gestegen voedingsprijzen werken de Chinezen vast en zeker op de zenuwen.

Philippe Gijsels (Fortis BNPP): “De zwakke dollar duwt de Chinese inflatie naar omhoog. Als gevolg van de afbrokkeling van de dollarkoers stegen de voedingsprijzen in China voortdurend en dat werden de Chinezen meer dan beu. Stijgingen van de voedingsprijzen met 10% kan het land inderdaad moeilijk verteren, het kan aanleiding geven tot sociale onrust.”

China verraste vorige week met de monetaire ingreep en het was uiteraard ook de bedoeling dat de maatregel onverwacht kwam. Gijsels: “De Chinezen gaan een krachtmeting niet uit de weg, ze hebben laten zien dat ze er ook nog zijn en dat er met hen rekening moet worden gehouden. Eigenlijk had niemand de ingreep verwacht en de vraag is nu wat er in de komende weken en maanden gaat gebeuren. Mogelijk gaat het sentiment op de financiële markten een draai in een andere richting nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content