Beursgenoteerd biotechbedrijf Oxurion legt de boeken neer: ‘Beloftevolle resultaten zijn nooit bevestigd’
Het Leuvense beursgenoteerde biotechbedrijf Oxurion vraagt het faillissement aan, meldt het persagentschap Belga. Waar ging het mis voor het ooit beloftevolle Thrombogenics? We vroegen het aan Danny Reweghs, de biotechkenner van Trends Beleggen.
Oxurion zet de werkzaamheden stop na tegenvallende resultaten van een nieuwe behandeling voor een oogziekte bij diabetici. “Gezien deze resultaten en de lage cashpositie is beslist de nodige stappen te nemen om het faillissement aan te vragen”, stelt het bedrijf in een persbericht.
Ooit gold de firma, toen ze nog Thrombogenics heette, nochtans als erg beloftevol.
DANNY REWEGHS. “Thrombogenics was ooit een spin-off van de KU Leuven. Daar zat professor Désiré Collen, een enorme autoriteit, achter. Het heeft als eerste Belgische biotechbedrijf het volledige traject tot een zelfstandig bedrijf kunnen volgen, de hele klinische ontwikkeling. Daarbij kwam een goedkeuring, en kwam er een product op de markt: het oogmedicijn Jetrea. Dat was de commerciële naam voor ocriplasmine.”
Geen blockbuster
“Het bedrijf kreeg de goedkeuring om dat product te verkopen vanaf januari 2013. De beurswaarde van Thrombogenics bedroeg tijdens de topjaren 1,7 miljard euro, omdat beleggers dachten dat het oogmedicijn honderden miljoenen zou opleveren, en zelfs een potentiële blockbuster was. Alleen bleek dat de oogartsen en -chirurgen vasthielden aan hun oude methodologie en het middel niet wilden voorschrijven. Zo kregen ze het product gewoonweg niet verkocht. Ze hadden bovendien te weinig vertegenwoordigers op de Amerikaanse markt om het aan de man te brengen.
“De aandeelhouders, veelal particuliere beleggers en ook de de bekende ondernemer Philippe Vlerick, zijn nu hun geld kwijt. Thrombogenics is per aandeel voor 4,5 euro naar de markt gegaan. De koers is ooit tot boven 40 euro gegaan. Alleen was de piek al bereikt voor de goedkeuring, omdat shorters vrij snel in de gaten hadden dat de verkoop van Jetrea heel moeilijk op gang kwam.”
‘De aandeelhouders, waaronder ondernemer Philippe Vlerick, zijn hun geld kwijt’
De naamsverandering naar Oxurion moest voor een nieuw elan zorgen?
REWEGHS. “Midden vorig decennium hebben ze beseft dat Jetrea het niet ging worden. Thrombogenics begon meer en meer geld te verliezen. Het had geld door een deal met Novartis-dochter Alcon. Het bedrijf wou met dat kapitaal proberen nieuwe medicijnen, andere moleculen, op de markt te brengen.
“Vanaf 2018 hebben ze onder de naam Oxurion verschillende moleculen met verschillende doelen ontwikkeld. Eén keer hoopten ze raak te schieten.”
Dat gebeurde nooit.
REWEGHS. “Eerder op maandag publiceerden ze de resultaten van een uitgebreide studie voor de molecule THR-149, een potentiële behandeling voor de oogziekte DME bij diabetespatiënten. Andere onderzoeken met andere moleculen waren op niets uitgedraaid. Maar ook die meest recente fase 2b-studie leverde niet de verhoopte resultaten op. Steevast kwamen er eerst beloftevolle resultaten, maar die werden nooit bevestigd. Nooit was duidelijk dat het door hen ontwikkelde middel potentieel beter was dan hetgeen dat nu op de markt is.
“De voorbije jaren waren er sowieso enorme problemen met financiering. Het geld was opgeraakt.”
Geschorst
Hoe werd het dan overeind gehouden?
REWEGHS. “Het is voor de financiering van hun onderzoeken met verschillende partijen in zee gegaan. Eerst was dat de Franse groep Negma, later het fonds Atlas Special Opportunities, dat Oxurion sinds begin dit jaar overeind hield door converteerbare obligaties uit te schrijven. Het leverde op die manier het bedrijf al 11,5 miljoen euro op, zette een groot deel daarvan om in nieuwe aandelen tegen een extreem lage koers en verkocht die vervolgens op de beurs voor meer. Die strategie loopt nu af. Ook Atlas zal door het faillissement enkele miljoenen zien verdampen.”
Het zijn pijnlijke tijden voor biotech.
REWEGHS. “Na corona is het heel moeilijk geworden in de biotechsector om nog financiering te vinden, door de risico’s vanwege de de rentestijging en de geringe kans op succes. In een omgeving van lage rente kon Belgische biotech makkelijk geld vinden. Nu veel minder. Het verhaal van Biocartis enkele maanden geleden, is gelijkaardig.”
Het aandeel Oxurion is maandag geschorst op de beurs. “Ik denk niet dat er nog een notering gaat komen”, stipt Danny Reweghs nog aan. “De koers was al tot zoveel nullen na de komma geëvolueerd.”
Bekijk de toelichting van Danny Reweghs in de studio van Kanaal Z:
Kijk ook:
Eerdere inzichten over de biotechsector:
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier