Olie- en goudprijs lager in reactie op het nieuws over Iran
De financiële markten reageerden vanmorgen positief op het het nieuws dat er een overeenkomst met Iran werd bereikt over het nucleair programma van dat land. De Europese beurzen zijn hoger geopend, terwijl zowel de olie- als de goudprijs lager gingen in reactie op het nieuws. Deze week zal de aandacht opnieuw uitgaan naar de monetaire politiek, meer bepaald op de eerste plaats in de Verenigde Staten.
Nu Janet Yellen stilaan haar opwachting maakt als toekomstig FED Voorzitter, is het volgens professor Stefan Duchateau uitkijken geblazen naar iedere toespraak, commentaar of opmerking die zij orakelt. Maar op dat vlak valt er weinig verrassend nieuws te rapen. De nieuwe Fed voorzitter moet beleidsmatig gaan bijsturen waar de afscheidnemende Voorzitter vanuit politiek standpunt duidelijk steken had laten vallen.
Zijn toespraken in mei over het toekomstige pad van de monetaire politiek in de VS zijn intussen legendarisch. Wanneer een Fed voorzitter zelfs maar een vage hint geeft over mogelijke toekomstige rentestijgingen dan zullen deze zich abrupt realiseren. Deze stijging dreigt echter de economische groei af te breken vooraleer ze kans heeft gehad om haar positieve invloed te laten inwerken op de arbeidsmarkt.
Een dergelijke voortijdige reactie dreigde vandaar de verhoopte creatie van nieuwe jobs in de weg te staan en dat valt niet in goede aarde bij de democratische partij die bij de verkiezingen van 2014 eindelijk hoopt de meerderheid in het congres veroveren zodat hun president nog een korte periode kan worden gegund om een aantal van zijn verkiezingsbeloftes te realiseren. Meer van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier