Monetair experiment Bank of Japan geen mirakeloplossing

Stilaan wordt het ook de markten duidelijk dat het monetaire experiment van de BoJ geen mirakeloplossing is. De BoJ botst volgens Bart Van Craeynest van Petercam al onmiddellijk tegen de moeilijkheden van dit beleid: naarmate ze er in slaagt om de inflatieverwachtingen op te krikken, zal ook de opwaartse druk op de rente toenemen.

Gezien de schuldpositie van de Japanse overheid is het essentieel voor de BoJ om de rente onder controle te houden, zoniet dreigt vrij snel een budgettaire crisis voor de overheid.

De BoJ zal allicht haar programma van obligatieaankopen nog moeten opdrijven om de rente onder controle te houden. Een verdere verzwakking van de yen is dan ook waarschijnlijk. Op langere termijn wordt een belangrijke herschikking van de Japanse overheidsschuld allicht onvermijdelijk.

Het dilemma tussen de exit uit deflatie en opwaartse druk op de rente speelt de financiële markten parten. De Japanse problemen nog lang niet opgelost, en blijft het afwachten hoe dit monetaire experiment zal aflopen.

Hoe dan ook moeten de recente schommelingen in perspectief geplaatst worden: de correctie komt er na een stijging van 80% in de voorgaande zes maanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content