Klok tikt ongenadig tegen Spanje

Spanje wordt met problemen geconfronteerd die volgens de meeste economen vrijwel onoplosbaar zijn. Op 30 juni bedroeg de totale uitstaande schulden van de federale regering 611 miljard euro. Volgens de cijfers van het IMF bedraagt de gemiddelde looptijd van die schulden 6,50 jaar.

De gemiddelde rentevoet op die schulden bedraagt 4,10%. De Spaanse banken zitten in totaal op 176 miljard euro aan probleemkredieten. Europa heeft al 100 miljard euro voorzien als hulp aan de banksector, maar er blijft nog een gat van 76 miljard euro te vullen.

Gecombineerde schulden van de autonome regio’s kunnen 140 miljard euro bedragen

Dat is echter nog niet alles. De gecombineerde schulden van alle autonome regio’s kan 140 miljard euro bedragen. Die regio’s zijn goed voor 40% van alle publieke uitgaven. Verschillende van de regio’s zijn verder gesprongen dan hun stok lang is en dus zo goed als bankroet.

Een bijkomend probleem is dat de spaarders zich steeds meer zorgen beginnen te maken over de toekomst van Spanje, met kapitaalvlucht tot gevolg. In maart alleen al vloeide 66,20 miljard euro weg uit het land. Dat is ongeveer het dubbele bedrag dan in december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content