Jim Rogers sluit niet uit dat goudprijs met 40 tot 50% zal dalen

Als hij spreekt, wordt er naar hem geluisterd. Jim Rogers staat niet voor niets bekend als de goeroe van de grondstoffen. Ditmaal heeft Rogers voor het goud echter weinig goede woorden over. Hij heeft zich naar eigen zeggen ingedekt tegen een verdere daling van de goudprijs.

Die daling kan nog aanzienlijk zijn, Jim Rogers ziet de goudprijs vanaf de top met 40 tot 50% dalen. Dat wil zeggen dat een troy ounce goud uiteindelijk nog slechts 1000 dollar of minder gaat kosten.

Rogers houdt daarmee rekening dat de Indiërs minder goud gaan kopen en dat Europeanen goud gaan verkopen.

Dit laatste verdient een woordje uitleg. Rogers sluit niet uit dat de Europese regeringen obligaties gaan uitgeven gedekt door het goud dat de centrale banken in hun kluis hebben. Op die manier zouden de centrale banken hun goud kunnen vrijmaken zonder het te moeten dumpen.

Indiërs kunnen van gedacht veranderen

Ook de Indiërs kunnen van gedacht veranderen. De laatste maanden weerklinkt er steeds luider dat al het aangekochte goud daar maar ligt te liggen en eigenlijk tot niets dient. Wanneer het goud in bezit wordt gemonetariseerd, zou het geld in de economie gepompt worden.

Beide factoren samen zouden een dramatische impact hebben op de evolutie van de goudprijs. Wie de chart van de goudmijnaandelen bekijkt, stelt vast dat de koersevolutie in de afgelopen weken in een stroomversnelling richting omlaag is beland.

Mogelijk nemen de goudmijnaandelen al een voorschot genomen op een verdere daling van de goudprijs. Of het goud daadwerkelijk gaat terugvallen tot 1000 dollar of minder, moet nog worden afgewacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content