Danny Reweghs

‘Investeren in de energiesector wordt opnieuw interessant’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Volgens Danny Reweghs, beursanalist bij MoneyTalk kan de belegger zich de komende maanden best klaarhouden om opnieuw meer te investeren in de energiesector. “De olieprijs zou wel eens terug aan een opwaartse trend kunnen beginnen.”

Begin dit jaar vroegen vele beleggers zich nog angstvallig af waar de bodem voor de olieprijs zou kunnen liggen op een moment dat de prijs voor een vat Brent-olie (Noordzee-olie) onder de 30 USD per barrel (een vat van 119,24 liter) was gedoken. We stonden toen meer dan 70 procent lager sinds de val midden 2014 en voorspellingen dat de olieprijs naar … 10 USD voor een vat zou zakken, werden uitgebracht. Vandaag staat de olieprijs terug 70 procent hoger in de buurt van 50 USD per barrel.

De groei van de wereldvraag naar olie is de jongste jaren wel afgeremd en onder het historisch gemiddelde van +1 procent gebracht, maar de recente oliecrisis was vooral aanbod gedreven. Ze kan niet los gezien worden van de opkomst van oliewinning diepzee en via teerzanden, maar vooral de spectaculaire groei van schalieolie in de VS.

Andere tactiek

Dat heeft Saudi-Arabië mede van tactiek doen veranderen. Voorheen zou de streng islamitische woestijnstaat en ‘sleutelland’ wegens gigantische reserves binnen de OPEC de eigen productie hebben teruggeschroefd in geval van een overaanbod. Nu blijven de Saudi’s vrolijk verder olie oppompen en roepen zo de opmars van onder mee schalieolie een brutale halt toe. En dat zien we ook in de statistieken.

Als belegger kan men zich dus best de komende maanden klaar houden om weer meer in energiesector te gaan beleggen

Het aanbod in de VS staat onder druk en er zouden 800.000 Amerikaanse vaten per dag gemiddeld minder worden opgepompt dit ten opzichte van vorig jaar. Die ‘alternatieve’ methodes hebben hun kosten weliswaar al teruggeschroefd, maar hebben ‘minimum minimorum’ toch prijzen van 50 tot 60 USD per vat nodig om rendabel te produceren. Vorig jaar werd dan ook wereldwijd slechts voor 12,1 miljard barrels aan nieuwe olievelden ontdekt, het laagste cijfer sinds … 1952 en amper goed voor ruim 4 maanden huidige consumptie.

Maar de hele oliebusiness draait tegenwoordig om marktaandeel, om dominantie. Bovenop het politiek aspect, met de vijandschap in het Midden-Oosten tussen Saudi-Arabië en het andere ‘grote’ OPEC-land in de regio, Iran. Soennieten tegen sjiieten. Een vijandschap, waarbij geen van beiden mekaar (extra) marktaandeel gunt.

Herstel opwaartse trend

De huidige opmars is wellicht wat overtrokken op korte termijn. Niet vergeten dat het om een beweging van 70 procent herstel in enkele maanden gaat. Maar op middellange termijn moeten terug richting 60 USD om een nieuwe ‘omgekeerde’ oliecrisis te vermijden. Mogelijk al in de tweede jaarhelft of later (2017) zou de olieprijs wel eens terug aan een (structureel) opwaartse trend kunnen beginnen.

Als belegger kan men zich dus best de komende maanden klaar houden om weer meer in energiesector te gaan beleggen. Want laat ons eerlijk zijn, de prestaties van de energie-aandelen de voorbije jaren waren erg belabberd. Bij bevestiging van de uitbodeming kunnen investeerders eerst uitkijken naar de sterkste schouders om in te investeren: de oliereuzen zoals een Royal Dutch Shell, Exxon Mobil of Total. Daarnaast en eerder in tweede instantie mag u uitkijken naar de ‘betere’ oliedienstenspelers zoals een Schlumberger in de VS, een Aker of een Technip.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content