Ierse vastgoedbevaks kunnen opnieuw interessant zijn
Ierland was volgens Gert De Mesure het zoveelste land in een heel lange rij dat het statuut van vastgoedbevak (of REIT in het Engels, Real Estate Investment Trust) invoerde. De wetgeving werd officieel in juli 2013 en sindsdien werden er 3 vastgoedbevaks geïntroduceerd.
Green REIT was de eerste en zette vlak na de totstandkoming van de wetgeving al de stap naar de beurs. Bij de beursintroductie werd een bedrag van 310 miljoen euro opgehaald. In december 2013 zette Hibernia als tweede de stap naar de beurs en haalde 365 miljoen euro op.
Begin april 2014 tot slot was het de beurt aan Irish Residential Properties (IRP) dat een bedrag van 200 miljoen euro ophaalde bij haar beursintroductie.
IRP richt zich uitsluitend op residentieel vastgoed, net zoals haar Canadese moedermaatschappij.
Ook bij de andere 2 Ierse vastgoedbevaks nemen buitenlandse institutionele beleggers het voortouw. En in het geval van Green REIT gaat het niet om de eerste de beste met namen zoals Paulson & Co, BlackRock, Franklin Templeton, Investec en Threadneedle.
De crisis die Ierland dwong om zijn toevlucht te zoeken tot hulp bij de Europese Unie en bij het IMF was het gevolg van het uiteenspatten van een vastgoedbubbel die de lokale banken mee onderuit deed gaan.
Net zoals het land zijn zorgen achter zich laat, zo ook leeft de vastgoedmarkt nu traag op.
Zo werden er de voorbije jaren bijna geen nieuwe kantoren meer gebouwd en nu de vraag herstelt, herstellen ook de prijzen en nemen de huurprijzen toe.
Dat zet er bepaalde buitenlandse banken (bv. Den Dankse Bank) en een staatsholding (NAMA of National Asset Management Agency) toe aan om al een deel van hun vastgoed te gelde te maken.
Zo had Green REIT eind maart 2014 al 16 projecten gekocht voor 329 miljoen euro met een gemiddeld rendement van 7,9% en een bezettingsgraad van 88%.
En daar stopt het niet bij, want het heeft na een kapitaalverhoging in april nog 354 miljoen euro cash.
Ook lenen de banken nu opnieuw voor vastgoedprojecten (met dank aan de ECB) en dat laat Green REIT toe om optimaal van de schuldhefboom te gaan profiteren op termijn.
Door die heel goede vooruitzichten noteert Green REIT (1,33 euro) al met een premie van 35%. Dat lijkt op het eerste gezicht hoog, maar we sluiten niet uit dat beleggers bereid zullen zijn om in de toekomst een nog hogere premie te betalen eenmaal de schuldhefboom (lenen aan 4% en beleggen aan 7,9%) zijn werk zal gaan doen.
Bij de Belgische vastgoedbevaks in logistiek vastgoed is er een gelijkaardige situatie: logistiek vastgoed in België geniet van een gemiddeld rendement van 8%, terwijl ze zich kunnen financieren aan minder dan 4%. Hun premies bedragen 60% en meer.
Vanaf maart 2015 zal Green REIT een dividend uitkeren. Wettelijk moet 85% van de operationele winst uitgekeerd worden, maar we denken dat dat eerste dividend beperkt zal zijn omdat de vastgoedbevak geen volledig jaar op volle toeren heeft kunnen draaien. Vanaf maart 2016 zal dat dividend veel aantrekkelijker zijn, maar eerst verwachten we toch nog een zekere stijging van de koers.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier