Hoe diep kan de rente nog zakken?

Renteniers en spaarders klagen steen en been: de rentevergoeding die ze krijgen is teruggevallen tot een absoluut dieptepunt. Veel hoop op verbetering is er niet, sommige economen waarschuwen zelfs dat de rente op spaarrekeningen tot nul kan dalen. Echte pessimisten gewagen zelfs van een negatieve rente in een deflatiescenario.

Hoe diep kan de rente nog zakken? Volgens Phoenix Capital Marketing kan het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie terugvallen tot 1% of zelfs daaronder. De analisten van dit beleggingsfonds baseren zich daarvoor op de technische analyse.

Ze zien op de chart van de Dow Jones een zogenaamde ‘expanding wedge’, een patroon dat meestal een forse daling van de koersen voorafgaat. De val uit zo’n patroon zou te vergelijken zijn met een bungee jump, in zoverre dat de financiële markten zelfs gesloten zouden kunnen worden. Phoenix Capital Marketing houdt in een dergelijk scenario ook rekening met een sluiting van de banken, zoals destijds in Cyprus is gebeurd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content