Hoe diep kan de Amerikaanse rente wegzakken?

Op basis van de futures wordt eens te meer een lagere opening voor de Amerikaanse beurzen verwacht, de futures wijzen in de richting van een daling van de S&P 500 met ongeveer een half procent.

Het is echter nog wat voorbarig om al veel conclusies te maken over de evolutie van de koersen op Wall Street.

Voor opening van de beurs worden de werkloosheidscijfers voor de maand mei bekendgemaakt en die kunnen het beeld nog volledig op hun kop zetten.

De aandacht van de beleggers gaat steeds vaker uit naar de obligatiemarkten, waar het rendement op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie alsmaar verder wegzakt. Dezelfde situatie doet zich overigens ook op de Duitse obligatiemarkt voor.

Geen vergoeding op Duitse tweejaars leningen

Woensdag was er volgens Theodoor Gilissen Bankiers sprake van enige paniek op de financiële markten. De renteniveaus van de sterkere landen zakten naar laagterecords.

De Amerikaanse rente ligt nu op een niveau dat sinds 1946 niet meer is voorgekomen. De Duitse 10-jaarsrente daalde tot 1,26%, de 2-jaars zelfs tot 0%, de Zwitserse korte rente is al bijna een jaar negatief, de Nederlandse 10-jaars dook onder de 1,7%, de euro daalde tot onder de 1,24 versus de dollar en de aandelenmarkten leverden ruim in. De rente voor de zwakkere landen liep juist sterk op.

Veel beleggers hebben hun hoop gevestigd op maatregelen van de Europese leiders. Daardoor stelde het bericht dat het Europese steunfonds ook voor de herkapitalisatie van banken gebruikt zou mogen worden in eerste instantie een deel van de beleggers tevreden.

Deze opleving bleek echter van korte duur omdat het een voorstel van de Europese Commissie betreft zonder dat daarvoor draagvlak is bij alle landen. Duitsland, Nederland, Finland en Oostenrijk zijn tegenstanders van zo’n maatregel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content