Hervorming Europese suikermarkt

De Europese Commissie besliste om vanaf 2017 alle quotaregelingen af te schaffen. Vanaf dan zal de Europese suikerprijs meeschommelen met de suikerprijs op de internationale wereldmarkt.

Dit nieuwsfeit heeft er volgens Geert Van Herck van Leleux mee voor gezorgd dat de koers van Südzucker zo sterk onder druk kwam.

Want beleggers houden er rekening mee dat de Europese suikerprijs te hoog was (omwille van de productiequota) en naar

het niveau van de wereldmarktprijs zal convergeren.

Maar dit sentiment kan snel omslaan: immers, zoals hierboven gesteld is de suikerprijs op de internationale markt al aan een herstel begonnen.

Wanneer de stijging zich doorzet, zullen analisten (die nu allemaal hun winstverwachtingen voor SZU neerwaarts bijstellen)

opnieuw positiever worden en hun adviezen voor SZU opwaarts herzien.

De analistenrating voor SZU speelt trouwens mee in onze adviesbepaling: op dit ogenblik is de overgrote meerderheid van de analisten (zo’n 73%) verkoper van SZU-aandelen (“sell” advies).

Toen de koers van SZU exact één jaar geleden hoge toppen scheerde (rond 27 euro) waren verkoopadviezen ver te zoeken (15% “sell” adviezen t.o.v. 42% “buy” adviezen). Zoals al wel vaker geschreven, gaat een uitgesproken pessimisme vaak gepaard met bodemvorming.

En we mogen de sterke fundamentals van SZU niet uit het oog verliezen : de vraag naar suiker blijft met ongeveer 2% per jaar stijgen door de groei van de wereldbevolking en een stijging van het beschikbaar inkomen.

Daarnaast zijn de klanten van SZU de grote voedingsgroepen (zoals Nestlé, Unilever, Danone,…) waardoor onrechtstreeks de grotere vraag vanuit de groeilanden een bonus is voor SZU.

De andere bedrijfsdivisies bekleden leiderschapsposities in nichemarkten en door de overname van het Britse Ensus is SZU één van de belangrijkste spelers op de markt voor bio-ethanol. Van Herck heeft een advies opbouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content