Griekenland op 17 juni naar stembus, ECB blijft Griekse banken steunen
De Europese beurzen noteren nog steeds in het rood, met beperkte verliezen voor de belangrijkste indices. Het verlies voor de Euro Stoxx 50 is inmiddels geslonken tot ongeveer een kwart procent.
De Europese Centrale Bank blijft de Griekse banken ondersteunen, zo werd vanmorgen bekendgemaakt.
Ook de BEL 20 heeft de nullijn opnieuw in het vizier gekregen, waardoor de index weer vaste voet aan de grond poogt te krijgen boven 2100. De financials hebben zich duidelijk herpakt, maar Telenet blijft de sterkste stijger binnen de index.
Griekenland krijgt weer alle aandacht
De Grieken praatten gisteren nog of zij een regering konden vormen, maar de kans op nieuwe verkiezingen nam gaandeweg toe. Inmiddels werd 17 juni als verkiezingsdatum vastgelegd.
Die verkiezingen zullen zich volgens Theodoor Gilissen Bankiers concentreren op de vraag of Griekenland binnen of buiten de Eurozone blijft en de steun van de Grieken voor Europa is onduidelijk.
Andersom ook: de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schauble stelde in de Sueddeutsche Zeitung dat men niemand kan dwingen in de Euro te blijven en verscheidene leden van de RvB van de ECB spreken inmiddels openlijk over een mogelijk vertrek. Eerder was dat een taboe. Ondanks toenemende zorgen over het verspreidingsgevaar blijft de Spaanse 10-jaarsrente nog stabiel rond de 6%.
Cijferseizoen ten einde
Het cijferseizoen is vrijwel ten einde. In Nederland krijgen we nog een tussentijdse update van de toeleveranciers aan de olie-industrie: bij SBM Offshore was dat vanmorgen, bij Fugro op vrijdag. De olieprijs (Brent) is in de afgelopen 6 weken met ruim 10% gedaald van circa $125 per vat eind maart naar $110 per vat deze week.
Dat is nog altijd ruim boven het niveau waarop oliemaatschappijen hun investeringen baseren voor nieuwe velden. De markt voor toelevering aan de olie-industrie is nog gezond. Fugro is het meest gevoelig voor een verdere daling van de olieprijs, maar vrijwel niemand verwacht dat de daling doorzet tot ver onder de $100 per vat, zoals in 2008.
SBM Offshore was vrijdag de grootste daler year-to-date in de AEX met een koersverlies van 21%. Dat heeft te maken met de aanhoudende problemen rond de levering van een platform (MOPUstor) aan Talisman Energy voor het Yme project bij Noorwegen.
CEO John Manzoni zei in een conference call over de kwartaalcijfers op 1 mei letterlijk dat er op basis van gezamenlijk onderzoek met SBM Offshore nog een “aanzienlijke hoeveelheid werk” nodig is om het project conform compliance op te leveren.
Bij de update aanstaande woensdag gaat alle aandacht uit naar het Yme project. Theodoor Gilissen Bankiers vindt dat het risico al ruim in de koers is verwerkt en heeft een koopadvies op SBM Offshore.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier