Griekenland hult zich nog steeds in stilzwijgen, financiële markten worden nerveuzer
Vier maanden na het goedkoeren van het reddingsplan voor Griekenland met een waarde van 110 miljard euro, hult zich het land nog steeds in stilzwijgen over de manier waarop de overheidsschuld zo fors is kunnen oplopen.
Met name over de manier waarop de schulden voor de buitenwereld werden verborgen gehouden, is tot dusver weinig bekend. De financiële markten worden daar steeds nerveuzer van.
De kans bestaat namelijk dat er nog meer lijken uit de kast gaan vallen. Walter Radermacher, hoofd van statistiekbureau Eurostat, kan alleen maar bevestigen dat de echte documenten over de transacties nog niet zijn getoond.
Radermacher spreekt van een nieuwe era, waarbij volledig open kaart moet worden gespeeld. Eurostat zal bij de Griekse regering dan ook blijven aandringen om alle details over de transacties vast te krijgen.
Griekenland is het enige land uit de eurozone dat zich via ingewikkeld swap contracten heeft ingedekt om het begrotingstekort kunstmatig laag te houden. De Griekse overheidsschuld bedraagt 115,10% van het BBP, waar dat in het geval van Italië 115,80% was.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier