Flauwe werkloosheidscijfers zetten Amerikaanse beurzen fors lager

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag lager geopend, dit in reactie op de publicatie van tegenvallende werkloosheidscijfers voor de maand mei.

De verliezen voor de belangrijkste indices lopen op tot anderhalf procent of daaromtrent, de S&P 500 valt terug onder het niveau van 1300.

Op de obligatiemarkt daalt het rendement van de 10-jarige staatsobligatie tot onder het niveau van 1,50%, wat een ongezien dieptepunt is.

De koers van de dollar duikt naar omlaag, wat dan weer tot gevolg heeft dat de goudprijs door de kaap van 1600 dollar schiet.

Olieprijs krijgt weer klappen

Opvallend is eveneens dat de olieprijs steeds meer terrein moet prijsgeven. Een vat Brent (Noordzee-olie) kost nu minder dan 100 dollar, terwijl de prijs voor US Crude is gedaald tot in de buurt van 84 dollar. De goedkopere energie is uiteraard een pluspunt voor de economie.

Amerikaanse jobcreatie beperkt tot 69.000 eenheden

In mei kwamen er buiten de landbouwsector in de Verenigde Staten maar 69.000 nieuwe jobs bij, wat minder was dan de 150.000 waar op was gerekend. Anderzijds steeg de werkloosheidsgraad onverwacht van 8,10 naar 8,20%.

In maart en april samen kwamen er 49.000 jobs minder bij dan eerst was verwacht.

De werkloosheidscijfers voor Spanje waren eveneens onrustwekkend. 25% van de beroepsbevolking in dat land heeft geen job, terwijl de jeugdwerkloosheid is opgelopen tot 51,50%. Vorig jaar bedroeg de jeugdwerkloosheid nog maar 45%.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content