Fagron en Delta Lloyd gaan onderuit

© belga

De Europese beurzen zijn positief begonnen aan de week waarin wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank een tandje bijsteekt en haar stimuleringsmaatregelen uitbreidt. Al enige tijd lopen de markten daarop vooruit. De winst voor de Eurostoxx50-index bedroeg zowat 0,5 procent.

In Brussel donderde de koers van Fagron (-36,1%) naar beneden. Voor de opening van de markt meldde De Standaard dat de kandidaat-overnemers één voor één hebben afgehaakt en dat er zich een noodkapitaalverhoging opdrong. Na 1 uur en 22 minuten schorste de beurswaakhond FSMA de handel, in afwachting van een mededeling door het bedrijf. Dat persbericht kwam er om 15.30 uur en stelde dat de overnamegesprekken nog altijd aan gang zijn, maar dat ze moeizaam verlopen en dat er nog geen uitzicht is op een bindend bod.

Daarnaast sluit Fagron ook geen private of publieke kapitaalverhoging uit. Eén uur na dat bericht werd de handel voor nog één uur hernomen. Het aandeel bleef ook na het persbericht heftig bewegen om in de buurt van 10 euro te eindigen.

De Bel-20-index deed het minder goed dan het Europese gemiddelde, deels door de forse koersdaling van Delta Lloyd (-10,25%). De aanleiding was de mededeling dat er na de publicatie van de jaarcijfers 2015 eind februari een kapitaalverhoging van 1 miljard euro volgt. Die emissie moet dienen om de solvabiliteitsratio op te krikken van 135 naar 180 procent, om tegemoet te komen aan de Solvency II-richtlijnen. De omvang van de kapitaalverhoging is groter dan verwacht. Enkele banken mikten eerder op 700 miljoen euro. Er komt ook geen dividend over het boekjaar 2015 en het voorziene dividend voor 2016 is kleiner dan verwacht. Dat verklaart waarom er toch een scherpe koersdaling is, terwijl de emissie al weken werd verwacht.

De markt heeft positief gereageerd op de halfjaarresultaten van Retail Estates (+2,1%). De gereglementeerde vastgoedvennootschap die is gespecialiseerd in baanwinkels, zag haar huurinkomsten met 14,6 procent toenemen, deels door nieuwe investeringen na de kapitaalverhoging in mei. De bezettingsgraad blijft met ruim 98 procent erg hoog. De waarde van de portefeuille, die bestaat uit 632 panden, is opgelopen tot 975 miljoen euro. Het voorstel van 3,20 euro brutodividend per aandeel voor boekjaar 2015-2016 kon dan ook worden bevestigd.

Dinsdag

is het onder meer uitkijken naar de definitieve cijfers voor de PMI-index (index van de aankoopdirecteuren) voor de belangrijke westerse landen. Daarnaast zijn er ook de cijfers in de VS voor de autoverkoop en de bouwuitgaven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content