Europese economie zinkt elke dag een beetje dieper weg

De belangrijkste beursindexen zijn wereldwijd in minder dan zes maanden met 25% tot 30% gestegen. Steeds meer Cassandra’s verkondigen dat het tijd is om winst te nemen en de aandelenblootstelling te verminderen.

Zij argumenteren dat de economische situatie in Europa snel achteruitgaat, dat het economische herstel in de VS slechts tijdelijk is en dat de Chinese groei forser zal vertragen dan gedacht.

Carmignac kan uiteraard niet ontkennen dat er heel wat onzekere factoren zijn die het voorspellen van de economische ontwikkelingen bemoeilijken.

Anderzijds is het misschien niet onverstandig om, als de meeste beleggers afwachtend aan de zijlijn blijven toekijken, een onderscheid te maken tussen een mogelijke consolidatie op korte termijn en een positieve tendens die ook na de lente kan standhouden. Dit zijn de vragen die de analisten in het tweede kwartaal bezighouden.

De Europese economie zinkt elke dag een beetje dieper weg. Het Griekse volk zal over enkele weken voor het eerst sinds het

uitbreken van de crisis naar de stembus kunnen trekken om zijn stem te laten horen.

Als de stembusuitslag geen duidelijke meerderheid in het parlement oplevert, zal de situatie alleen maar nog uitzichtlozer worden. Maar ligt dat niet voor de hand? We kunnen er volgens Carmignac redelijkerwijs van uitgaan dat een al dan niet georganiseerde wanbetaling al ruim door de markten is ingeprijsd.

ECB is voorlopig succesvol gebleken

De ECB, die nu wordt geleid door de pragmatische Mario Draghi, heeft er met haar succesvolle herfinancieringstransacties op drie jaar voor financiële instellingen van de eurozone voor gezorgd dat een dergelijke crisis (Griekenland, Portugal enz.) niet zal leiden tot een liquiditeitscrisis in de bankensector.

In dat opzicht zijn de kwantitatieve monetaire maatregelen van de ECB een succes gebleken, alleszins volgens Carmignac toch een gedeeltelijk succes.

De banken hebben deze goedkope financiering namelijk vooral gebruikt om hun balans te verbeteren en in staatsobligaties van hun eigen land te beleggen, waardoor de rente in landen als Italië en Spanje fors (maar niet noodzakelijk duurzaam) is gedaald, terwijl het deel dat voor de financiering van de reële economie wordt aangewend erg beperkt blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content