Europese beleggers qua kosten duurder uit dan Amerikaanse

Wat kosten betreft zijn beleggers in Europa duurder uit dan in de Verenigde Staten, zo blijkt uit de Global Fund Investor Experience 2013 van Morningstar.

Ofschoon de omvang van de (Europese) UCITS-markt vergelijkbaar is met de fondsenmarkt in de Verenigde Staten, ervaren beleggers in Europa en andere landen waar UCITS-fondsen worden verkocht niet dezelfde schaalvoordelen als beleggers in de VS met lagere vergoedingen.

De Global Fund Investor Experience stelt ook vast, dat distributievergoedingen wereldwijd in de ban gaan. Dit voorkomt belangenverstrengeling waarbij beleggers die fondsen krijgen geadviseerd waarvoor banken en adviseurs de hoogste vergoeding krijgen van fondshuizen.

Na Australië en het Verenigd Koninkrijk volgt Nederland in de loop van 2014 met een verbod op distributievergoedingen. Maar het is nog te bezien of beleggers in de nieuwe situatie bereid zijn om voor advies te betalen.

België is in lijn met het wereldwijde gemiddelde wat betreft informatievoorziening over beleggingsfondsen. Maar beleggers zouden baat hebben bij een frequentere bekendmaking van portefeuillegegevens waarmee de beslissingen van de fondsbeheerder kunnen worden beoordeeld.

Het helpt beleggers ook als fondsaanbieders openbaren wie een fonds beheert en wanneer de fondsmanager is begonnen. Een ander terrein waarop België zich kan verbeteren is het informeren van beleggers over kosten die fondsen in rekening brengen.

Een ander verbeterpunt is fondsen verplichten om jaarlijks hun prospectus te actualiseren in tegenstelling tot alleen wanneer er een wijziging is, zoals nu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content