Droogte in grote delen van de VS helpt olieprijzen omhoog duwen

De Amerikaanse beurzen noteren nog steeds in het rood, met beperkte verliezen voor de belangrijkste indices. Ten opzichte van de opening zijn de verliezen voor de belangrijkste indices zelfs nog iets kleiner geworden, die bedragen nu nog maximaal een kwart procent.

Steeds meer analisten verwijzen naar de droogte in grote delen van de Verenigde Staten als één van de redenen waarom de olieprijs recent is gestegen.

40% van de Amerikaanse maïsproductie wordt gebruikt voor de aanmaak van biobrandstof, de maïsprijzen zijn als gevolg van de droogte door het plafond gevlogen. Een vat US crude kost momenteel nog steeds meer dan 97 dollar, hoewel de prijs vandaag lichtjes daalt.

Suikerprijs opnieuw onder druk

Bij de landbouwgrondstoffen stond suiker volgens Royal Bank of Scotland voor de tweede opeenvolgende week in het verliezende kamp. De prijs van een pond suiker daalde met 5,7 procent.

In Brazilië draait de suikerrietoogst dank zij de

gunstige weersomstandigheden op volle toeren.

De Indian Sugar Mills Association verlaagde de oogstprognose voor het jaar 2012-2013 naar 25 miljoen ton als gevolg van de geringe hoeveelheid moessonregen. Toch zal er volgens de instelling nog steeds 2,5 tot 3 miljoen ton suiker beschikbaar blijven voor de export.

Koffie moest om dezelfde reden als bij suiker 4,3 procent prijsgeven. Door het goede oogstweer is het aanbod gestegen. De cacaoprijs steeg met 2 procent naar het hoogste niveau in bijna 6 maanden.

De kans bestaat dat het El Nino weerfenomeen voor droogte zal zorgen in West-Afrika, waar het grootste deel van de cacao wordt geproduceerd.

Uit Ivoorkust kwamen recent ook berichten over de uitbraak van de black pod schimmelziekte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content