De toekomst van de biotechnologie: groeien met bijwerkingen
Na enkele goede maanden is de biotechsector opnieuw in een negatieve spiraal beland. “Die plotselinge sectorrotatie is niet echt gerechtvaardigd”, zegt Rudi Van Den Eynde, de beheerder van het fonds Candriam Equities Biotechnology.
Vorig jaar kwam abrupt een einde aan enkele jaren van forse groei in de biotechsector. De markt was bang dat de nieuwe Amerikaanse president de prijzen van geneesmiddelen veel strenger zou handhaven. Vandaag ziet het ernaar uit dat die vrees sterk overdreven was.
“Die correctie hebben we aangegrepen om aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven op te sporen. De huidige waarderingen in de sector blijven interessant ten opzichte van de historische niveaus”, zegt Marie-Laure Schaufelberger, die het fonds Pictet Biotech beheert voor Pictet Asset Management.
‘Het klimaat in de Verenigde Staten is veel gunstiger voor de financiering van biotechs’
Na enkele goede maanden in het begin van 2017 is de biotechsector in een negatieve spiraal beland. “Die plotselinge sectorrotatie is niet echt gerechtvaardigd”, zegt Rudi Van Den Eynde, de beheerder van het fonds Candriam Equities Biotechnology. “De fundamenten blijven vrij gunstig, met 35 nieuwe goedkeuringen dit jaar.”
Toch wijst Van Den Eynde erop dat de marktmechanismen druk zetten op de prijzen van geneesmiddelen. “Er is een toenemende concurrentie in therapeutische domeinen zoals multiple sclerose, hepatitis C en artritis. Daar bestaat al een assortiment aan behandelingen die alternatieven bieden aan Amerikaanse verzekeraars, met prijzen die in dalende lijn gaan. Het is een positieve ontwikkeling voor de patiënten. Ik heb liever dat de prijsstijgingen worden beperkt door marktmechanismen dan door regelgevende initiatieven.”
‘Ik heb liever dat de prijsstijgingen worden beperkt door marktmechanismen dan door regelgevende initiatieven.’
95 procent van de biotechsector bestaat uit kleine en middelgrote kapitalisaties. “Maar de 5 procent van de grootste kapitalisaties vertegenwoordigt meer dan 75 procent van de beurskapitalisatie van de sector. 91 procent van die bedrijven is gevestigd op Amerikaans grondgebied”, zegt Schaufelberger.
De grootste tien posities van de portefeuille van Pictet Biotech zijn allemaal afkomstig uit de Verenigde Staten en hebben een gewicht van meer dan de helft van de beheerde activa. “Het hoeft niet te verbazen dat Europese bedrijven zoals Argen-X en Galapagos, die in de portefeuille zitten, een notering aanvragen op de Amerikaanse beurs om professionele beleggers aan te trekken. Het klimaat in de Verenigde Staten is veel gunstiger voor de financiering van biotechs.”
Voldoende diversifiëren
Galapagos is de enige Belgische waarde in de portefeuille van Rudi Van Den Eynde. Hij is positief over de vooruitzichten van Filgotinib en verwacht dat de pijplijn de komende jaren nog meerdere interessante behandelingen zal afleveren. “Wij beschouwen elke sterke koersdaling van Galapagos als een kans om onze positie te versterken.” Daarnaast volgt hij Ablynx en Argen-X, maar hij vindt dat die bedrijven iets te weinig liquide zijn om “interessant te zijn voor een fonds van onze omvang”.
‘Door te diversifiëren voorkom je dat een mislukking in het therapeutische proces de prestaties te sterk beïnvloedt.’
Marie-Laure Schaufelberger onderstreept de noodzaak om de portefeuille voldoende te diversifiëren. “Zo voorkom je dat een mislukking in het therapeutische proces de prestaties te sterk beïnvloedt.” Ze heeft interesse voor Celgene, vanwege de samenwerking van dat bedrijf met IBM Watson om kunstmatige intelligentie te integreren in de therapeutische ontwikkeling. De opzet is bijwerkingen en risico’s te beperken.
Rudi Van Den Eynde verwijst naar de gunstige vooruitzichten van Amgen “voor de capaciteit van de groep om haar patenten te verdedigen tegen de opkomst van biosimilaire geneesmiddelen (biologische molecules waarvan de octrooibescherming is afgelopen, nvdr). Bovendien richt Amgen zich ook op de productie van biosimilars.”
Leven of dood
Beide beheerders hebben ongeveer een derde van hun portefeuille belegd in kankerbehandelingen. “In dat domein kun je makkelijk de efficiëntie van een behandeling aantonen, aangezien het meestal gaat om leven of dood. De successen zijn daar het spectaculairst”, onderstreept Rudi Van Den Eynde.
‘Bepaalde moleculen zijn soms al achterhaald nog voordat ze uit de klinische tests komen.’
“Maar er worden zo veel interessante behandelingen ontwikkeld dat de vooruitzichten vaak onduidelijk zijn. Ik denk dat het belangrijk is twaalf maanden te wachten om over meer klinische gegevens te beschikken en te zien welke benadering het meeste potentieel biedt. Bepaalde moleculen zijn soms al achterhaald nog voordat ze uit de klinische tests komen.”
“We zitten in een periode van transformatie. Het is verbazend te zien hoe snel er nieuwe behandelingen met dezelfde werkingsmechanismen opduiken. De waarde die je op een nieuwe molecule kunt plakken, is waarschijnlijk minder hoog dan vroeger.”
“De pijplijnen zijn rijkelijk gevuld en er worden grote inspanningen gedaan om te begrijpen hoe deze ziekte evolueert”, stelt Marie-Laure Schaufelberger. “Wij staan gunstig tegenover bedrijven die geavanceerde behandelingen ontwikkelen tegen neurologische ziekten zoals parkinson en alzheimer (15 % van de portefeuille) of tegen weesziekten (20%).”
Enorme blockbuster
De twee beheerders staan positief tegenover de vooruitzichten van een groep als Biogen. Dat bedrijf ontwikkelt een revolutionaire behandeling voor de ziekte van Alzheimer, die de ontwikkeling van de amyloïde plaques in de hersenen zou kunnen vertragen.
“Die behandeling zal de ziekte niet genezen. Ze kan de patiënt in het beste geval een of twee jaar langer thuis houden. Maar toch zijn de kostenbesparingen zo immens dat het geneesmiddel een enorme blockbuster kan worden, gezien het gebrek aan therapeutische mogelijkheden voor die ziekte. De verkoop kan makkelijk oplopen tot 10 à 15 miljard dollar”, zegt Rudi Van Den Eynde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier