De puzzelstukjes beginnen voor I.R.I.S ineen te vallen

Het was volgens Gert De Mesure van Demes Invest even schrikken vorige week toen I.R.I.S. over de eerste helft van 2012 een omzetdaling van 32% bekend maakte.

Maar die schrik sloeg snel om in een soort van euforie toen bleek dat de bedrijfswinst met 11,5% gegroeid was, de EBITDA was er zelfs 18,9% op vooruit gegaan.

De verklaring voor dit alles is heel simpel: in de eerste helft van 2011 had I.R.I.S. geprofiteerd van belangrijke hardware verkopen met een lage marge, de lagere omzet in de eerste helft van 2012 daarentegen had meer betrekking op omzet met een hogere toegevoegde waarde zoals licentieverkopen, onderhoud en diensten (bv. remote monitoring en system performance).

Deze evolutie komt niet onverwacht, want sinds jaren investeert I.R.I.S. in toepassingen met een hogere toegevoegde waarde. Hieruit vloeide bijvoorbeeld het partnership met de grote printerfabrikant Canon.

De hogere bedrijfswinst leidde in combinatie met betere financiële resultaten tot een stijging van de nettowinst met 37,9% tot 1,606 miljoen euro.

De winst per aandeel (+39,7% van 0,63 naar 0,88 euro) steeg iets meer dankzij de inkoop van eigen aandelen (vermindert het aantal uitstaande aandelen).

Nieuwe groeicyclus is begonnen

Het moet volgens Gert De Mesure duidelijk zijn dat deze goede halfjaarresultaten niet eenmalig zijn en het begin in luiden van een nieuwe groeicyclus.

Diverse elementen sterken hem idee hierover zoals het afsluiten van nieuwe partnerships in een groot aantal landen (Zuid-Afrika, Scandinavïe, Midden-Europa, Centraal- en Oost-Europa en Indië), een nieuwe distributiedeal met FNAC en met 5 andere groepen gespecialiseerd in software downloads via het Internet, de introductie van nieuwe producten en het lanceren van nieuwe versies van bestaande producten en het afsluiten van een ‘corporate’ partnership met het Amerikaanse Salumatics dat de producten van I.R.I.S. in zijn aanbod naar de zorgsector zal integreren.

Ook niet onbelangrijk is de overname van een handelsfonds en een twintigtal werknemers dat opdrachten uitvoert voor diverse Europese instellingen.

Wat de waardering betreft, zijn er verschillende elementen.

Zo noteert het aandeel aan slechts 85% van zijn boekwaarde van 34,40 euro.

Die lage waardering is het gevolg van het lage rendement op eigen vermogen, 5,7% over 2011 en 7,1% over de geschatte cijfers voor 2012.

De betere rendabiliteit enerzijds, anderszijds de inkoop van eigen aandelen stuwen dat rendement op eigen vermogen hoger, wat tot een hogere koers/boekwaarde (m.a.w. een hogere koers) moet leiden op termijn.

In termen van koers/winst over 2012 komen we uit op 11,8, wat eerder gemiddeld is. Feit is wel dat de koers/winstverhouding niet de hoge cashpositie (20% van de beurskapitalisatie) weerspiegelt.

Wanneer Gert De Mesure een DCF-waardering maakt met conservatieve parameters (geen groei na 2012), dan bekomt hij zonder probleem een koersdoel van 42 euro. Dit cijfer lijkt misschien hoog, maar in 2009 noteerde het aandeel op dit niveau (en zelfs hoger).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content