De Magnificent Seven van Europese defensie: de 7 grootste aandelen die profiteren van herbewapening


Defensieaandelen gaan sinds begin dit jaar door het dak op de Europese beurzen. Bij Europese politici groeit het besef dat de Europese Unie voor haar bescherming minder afhankelijk moet worden van de Verenigde Staten. Defensiebedrijven profiteren van het nieuws over de herbewapening van Europa en de miljardenbudgetten die lidstaten daarvoor vrijmaken. Dit zijn de zeven grootste beursgenoteerde defensiebedrijven op ons continent.
Beleggers konden zien hoe de actualiteit van de jongste maanden de Europese defensieaandelen keer op keer een nieuwe duw in de rug gaf. De Russische dreiging blijft een reële bezorgdheid, net als de reactie van de Amerikaanse president Donald Trump daarop. Die onderhandelt over een vredesdeal met Vladimir Poetin, zonder dat Oekraïne of Europa daarbij betrokken zijn.
Diezelfde Trump verwacht dat NAVO-leden hun verplichting voor investeringen in defensie nakomen en zelfs nog een tandje bijsteken. Ideaal wil hij dat landen tot 5 procent van hun bruto binnenlands product investeren in defensie. En Trump wil ook Groenland inpalmen, een gebied dat tot Denemarken behoort, maar dat onafhankelijk wordt bestuurd.
Europa voelt zich steeds minder verbonden met de Verenigde Staten en kondigt met ReArm Europe een plan voor Europese herbewapening aan. Daarmee wordt bijkomend tot 800 miljard euro vrijgemaakt voor investeringen in defensie. Duitsland gaat onder toekomstig bondskanselier Friedrich Merz nog een stap verder met een economische bazooka van maar liefst 1.500 miljard euro voor defensie en infrastructuur. Het maakt dat het Duitse Rheinmetall de aanvoerder van het recente beurssucces is.
De voorbije weken besprak Trends regelmatig de belangrijkste Europese defensieaandelen. In dit overzicht bundelen we de zeven grootste beursgenoteerde defensiebedrijven volgens hun beurswaarde. We nemen daarin enkel aandelen van bedrijven op die minstens de helft van hun jaaromzet uit defensieactiviteiten puren. Daarmee zijn bijvoorbeeld de vliegtuigbouwer Airbus en de makers van vliegtuigmotoren, Safran en Rolls-Royce, uitgesloten.
In tijden waarin de Magnificent Seven, de grootse Amerikaanse techaandelen, wankelt onder toedoen van de regering-Trump, is dit de Magnificent Seven van de Europese defensie.
1/ BAE Systems
Beurswaarde: 47,91 miljard pond (57,3 miljard euro)
Aangepaste winst per aandeel (EPS): 0,69 pond (0,83 euro)
Verwachte koers-winstverhouding in 2025: 21,11
Dankzij een jaaromzet van 28,3 miljard pond (33,6 miljard euro) prijkt BAE Systems bovenaan als het grootste defensiebedrijf in Europa en bekleedt het wereldwijd de zesde plaats, als je enkel kijkt naar de omzet uit militair materieel. De naam BAE Systems is een rechtstreekse verwijzing naar British Aerospace (BAe), maar BAE Systems is het resultaat van decennia aan fusies in de Britse defensie-industrie. De makers van de Britse Cruiser- en Crusader-tanks, het Spitfire-gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog en de nucleaire Vanguard-onderzeeër, kwamen daardoor samen onder dezelfde naam.
BAE Systems produceert vandaag samen met het Italiaanse bedrijf Leonardo en Airbus het Eurofighter Typhoon-gevechtsvliegtuig. Dat is de uitdager van de Amerikaanse F-35-straaljager. BAE bouwt ook schepen en onderzeeërs, geleide raketten, pantservoertuigen en artilleriewapens.

De Verenigde Staten vormen de grootste afnemer van BAE Systems en nemen 43 procent van de omzet voor hun rekening, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Europa en Saudi-Arabië. In april hakken de Verenigde Staten de knoop door over toekomstige defensiebudgetten, en ook het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen zullen in de komende maanden hun kaarten op tafel moeten leggen. Dat kan het aandeel van BAE Systems bijkomend versterken.
In februari maakte BAE Systems zijn resultaten voor 2024 bekend. De omzet nam toe met 14 procent, en de ebit (winst voor rente en belasting) steeg van 2,68 miljard naar 3,01 miljard pond. Hiermee overtrof het de verwachtingen van analisten. Volgens prognoses van Bloomberg zal de winst per aandeel (EPS) van 0,69 pond in 2024 doorgroeien naar 0,92 pond in 2027.
Ondanks een klim van ruim 35 procent sinds begin dit jaar, blijft het aandeel van BAE Systems tot nog toe achter bij andere grote Europese defensiewaarden zoals Rheinmetall (+120%), Thales (+80%) en Leonardo (+76%). Tien van de 21 analisten geven het aandeel van BAE Systems een koopadvies.
BAE Systems heeft met zijn Amerikaanse bedrijfstak een unieke positie in de Europese defensie-industrie. Lees er alles over in dit uitgebreide bedrijfsportret.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
2/ Rheinmetall
Beurswaarde: 56,41 miljard euro
Aangepaste winst per aandeel (EPS): 18,83 euro
Verwachte koers-winstverhouding in 2025: 44,80
Rheinmetall levert een uitgebreide waaier aan militair materieel. Zo voorziet het in de kanonnen voor de Leopard 2-tank en produceert het lichte pantservoertuigen als de Puma, de Lynx en de Boxer. De MG3 is een bekende mitrailleur uit zijn aanbod, terwijl de recentere Panther KF51 door velen wordt gezien als de opvolger van de Leopard 2.
In de afgelopen jaren heeft Rheinmetall sterk ingezet op innovaties, bijvoorbeeld op het gebied van autonome bewapening en navigatietechnologie, en zoekt het actief samenwerkingen op. Zo startte het onlangs met het Italiaanse Leonardo een joint venture voor de bouw van pantservoertuigen in opdracht van het Italiaanse leger. Volgens experts zijn zulke allianties de juiste manier om in te spelen op de toenemende defensie-uitgaven in Europa.
Rheinmetall zag in 1889 in Düsseldorf het levenslicht als fabrikant van munitie en kende een bewogen geschiedenis tijdens de twee wereldoorlogen, waarna het telkens zijn activiteiten opnieuw moest opbouwen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog breidde het concern zijn productie uit tot tanks en artilleriewapens en groeide het aantal medewerkers tot 85.000, onder wie duizenden dwangarbeiders. Bij de capitulatie lag een groot deel van de infrastructuur in puin en werden nog slechts civiele producten vervaardigd door een paar duizend werknemers. Pas in de jaren vijftig, gelijktijdig met de oprichting van de Bundeswehr, kon Rheinmetall zijn defensieactiviteiten stapsgewijs opnieuw opstarten.

Sinds begin dit jaar heeft het aandeel een aanzienlijke koersstijging doorgemaakt – de grootste in de Europese defensie-industrie – mede dankzij het vooruitzicht op meer orders uit Europa. Uit de recentste cijfers blijkt dat de bedrijfswinst steeg met 61 procent naar een record van 1,478 miljard euro, terwijl de omzet met 36 procent klom tot 9,751 miljard euro.
Voor 2025 verwacht Rheinmetall een verdere omzetgroei van 25 tot 30 procent. Analisten voorzien bovendien de komende jaren een gemiddelde winstgroei van 30 procent per jaar, gedreven door de toenemende vraag naar pantservoertuigen en munitie in Europa. De aangepaste jaarwinst per aandeel (EPS) van 18,83 euro in 2024 zou volgens een consensus van Bloomberg zelfs kunnen oplopen tot 59,27 euro in 2027.
Ondanks de recente stijging van het aandeel en de gunstige vooruitzichten, hanteren 17 van de 24 analisten nog altijd een koopadvies voor Rheinmetall. Lees alles over de Europese defensiehoop Rheinmetall in dit uitgebreide portret. Eerder schreven we ook over de moeilijke relatie tussen Duitsland en zijn defensie-industrie in ons overzicht van de beste Duitse defensieaandelen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
3/ Leonardo
Beurswaarde: 26,99 miljard euro
Aangepaste winst per aandeel (EPS): 1,86 euro
Verwachte koers-winstverhouding in 2025: 26,52
Net als BAE Systems is ook Leonardo het resultaat van meerdere fusies, maar het Italiaanse bedrijf is al opgericht na de val van het regime van de dictator Benito Mussolini en het einde van de Tweede Wereldoorlog. Toch is de kans groot dat u het kent onder de naam Finmeccanica, zoals Leonardo tot 2016 heette.
Het aanbod omvat helikopters, vliegtuigelektronica, sensoren, radar- en communicatiesystemen, cyberbeveiliging en lanceersystemen voor de ruimtevaart. De militaire Agusta-helikopters vormen het paradepaardje: die vertegenwoordigen ongeveer 30 procent van de omzet, met als zwaargewicht de AW101-helikopter. NAVO- en EU-landen zetten die in voor maritieme beveiliging, transport en zoek- en reddingsoperaties.
Leonardo speelt tevens een prominente rol in Europese samenwerking, een belangrijke groeifactor voor de defensie-industrie. Zo werkt het mee aan de Eurofighter Typhoon en vorig jaar startte het bovendien een samenwerkingsverband met het Duitse Rheinmetall voor de bouw van pantservoertuigen voor het Italiaanse leger.

Onlangs werd bekend dat Leonardo in Turkije een joint venture voor de productie van drones aangaat met Baykar. Hoewel Turkije kampt met politieke en economische turbulentie na de arrestatie van Ekrem Imamoglu, en de beurs er sterk onder druk staat, is de blootstelling van Leonardo beperkt.
De toename in bestellingen leidde tot een omzetgroei van 14 procent in het vierde kwartaal van 2024, en de verwachting is dat de orderportefeuille verder zal aandikken. De winst per aandeel bedroeg in 2024 nog 1,86 euro, maar volgens Bloomberg zal die tegen 2027 stijgen naar 2,46 euro.
Met een koers-winstverhouding van 26,52 voor 2025 is het aandeel van Leonardo relatief goedkoop in vergelijking met sectorgenoten. Ondanks de recente koersstijging bevelen 11 van de 19 analisten het aandeel nog altijd aan als koopwaardig.
Naast Leonardo groeide ook de Italiaanse bouwer van militaire schepen Fincantieri de afgelopen maanden sterk op de beurs. Fincantieri haalt een groot deel van zijn omzet uit cruiseschepen, maar ook zijn veelzijdige schepen, de Fregata Europea Multi-Missione (FREMM), zijn wereldwijd succesvol. Lees hier alles over de uitblinkers in Italiaanse defensieaandelen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
4/ Thales
Beurswaarde: 50,58 miljard euro
Aangepaste winst per aandeel (EPS): 9,24 euro
Verwachte koers-winstverhouding in 2025: 26,22
De Franse Thales Group is actief in geavanceerde technologie voor luchtvaart, defensie, ruimtevaart, transport en cyberbeveiliging. Het assortiment omvat onder meer radar- en communicatiesystemen, waaronder de Ground Master-radarvoertuigen, pantservoertuigen zoals de Hakwei en de Bushmaster, automatische machinegeweren zoals de F90, het ForceShield-luchtafweersysteem en drones zoals de Spy’Ranger. Iets meer dan 50 procent van de jaaromzet van Thales is toe te schrijven aan materiaal en diensten voor defensie.
Thales is ook actief in de ruimtevaart. Het bedrijf is samen met Airbus een van de belangrijkste leidende bedrijven in de ontwikkeling van een Europees alternatief voor Starlink, het intercommunicatiesysteem via satellieten van Elon Musk.
Thales’ sterkte is dat het betrokken is bij tal van Europese samenwerkingsprojecten. Een voorbeeld is het Future Combat Air System (FCAS), waarbij Frankrijk, Duitsland en Spanje tegen 2040 gezamenlijk werken aan een nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen. Thales draagt bij aan de ontwikkeling van sensortechnologie en communicatiesystemen.

Ook bij het Eurodrone-programma, een gezamenlijk initiatief van Airbus, Dassault Aviation, Leonardo en Thales, speelt het bedrijf een belangrijke rol in het leveren van avionica en andere kritieke systemen voor het Medium-Altitude Long-Endurance (MALE) onbemande luchtvaartuig. Daarnaast voorziet Thales diverse Europese marineschepen van radar- en commandosystemen, zoals bij de Fremm-fregatten van Fincantieri, een project waarin de onderneming verantwoordelijk is voor geïntegreerde sensoren en wapensystemen.
Thomson-CSF was de oorspronkelijke naam van Thales. Een jaar voor de naamsverandering in 1999 werd het bedrijf geprivatiseerd en naar de beurs gebracht. Vandaag is de Franse staat nog steeds de grootste aandeelhouder (26,60%), samen met de Franse vliegtuigbouwer Dassault Aviation (26,59%).
Thales heeft een winst per aandeel van 9,24 euro, maar dat cijfer moet toenemen tot 11,96 euro in 2027, volgens prognoses van Bloomberg. 11 van de 19 analisten die Thales volgen, adviseren om het aandeel te kopen.
Frankrijk heeft nog meer interessante defensieaandelen. Ontdekt hier onze selectie van vijf Franse defensieaandelen.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
5/ Dassault Aviation
Beurswaarde: 24,84 miljard euro
Aangepaste winst per aandeel (EPS): 13,46 euro
Verwachte koers-winstverhouding in 2025: 22,83
Een andere Franse stijger onder de defensieaandelen is Dassault Aviation. Dat bouwt al sinds de jaren twintig militaire vliegtuigen, met onder meer de iconische MB-serie van gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers die werden ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is de Rafale-straaljager het boegbeeld van de fabrikant. Frankrijk heeft al meer dan 200 Rafale-toestellen in gebruik, en ook Griekenland en Kroatië plaatsten de voorbije vier jaar bestellingen.
De Rafale neemt het op tegen onder meer de Lockheed Martin F-35, de Boeing F/A-18, de Eurofighter Typhoon en de Saab Gripen. De laatste twee zijn eveneens Europese concurrenten. Qua prijsstelling bevindt de Rafale zich tussen de duurdere Eurofighter en de goedkopere Saab Gripen, en zijn prestaties liggen ook in dat spectrum.
Op termijn wil Europa militair materieel gezamenlijk inkopen, wat zou leiden tot minder variatie aan wapens en voertuigen. Toch vermoeden defensie-experts dat dit pas op lange termijn haalbaar is. Eerst zullen landen hun vloot uitbouwen met systemen die ze al gebruiken, bijvoorbeeld naar aanleiding van geplande aankopen van extra gevechtsvliegtuigen in ons land, waar men waarschijnlijk opnieuw op Amerikaanse F-35’s inzet.

Toch heeft Dassault Aviation een extra troef in handen, nu onlangs bekend raakte dat een aanzienlijk deel van het monsterbedrag van het ReArm Europe-plan van de Europese Commissie enkel mag worden besteed aan militair materiaal uit EU-landen. Dat argument, samen met de verslechterde relaties met de Verenigde Staten, doet steeds meer landen, waaronder Duitsland, twijfelen over orders bij de Amerikaanse fabrikant Lockheed-Martin.
Maar ook op lange termijn heeft Dassault goede kaarten om zijn toekomst te verzekeren. Verschillende Europese landen werken samen aan het Future Combat Air System-project (FCAS), dat in 2040 de volgende generatie gevechtsvliegtuigen moet opleveren. Dat initiatief kan worden gezien als de opvolger van het Eurofighter-programma, waaraan Frankrijk niet deelnam. Dassault Aviation heeft samen met Airbus een leidende rol in FCAS. Het toestel dat uit FCAS voortkomt, zal rond 2040 de Rafale vervangen.
Na een beter dan verwachte winst in 2024 zijn ook de vooruitzichten voor de komende jaren gunstig. De orderportefeuille is al minstens voor de komende zeven jaar gevuld, en daarbij zijn extra defensie-uitgaven nog niet meegerekend. Dassault Aviation bezit bovendien een groot aandeel in Thales, dat op zichzelf al zo’n 12 miljard euro waard is. Voor Dassault en zijn aandeelhouders biedt dit een extra zekerheid.
Volgens Bloomberg neemt de winst per aandeel jaarlijks toe van 13,46 euro vorig jaar tot 22,83 euro in 2027. Toch blijven analisten voorzichtig: zeven van de 17 geven een positief koopadvies.
Lees over de rijke geschiedenis en het potentieel van het aandeel Dassault Aviation in dit portret.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
6/ Saab
Beurswaarde: 213,83 miljard Zweedse kroon (19,8 miljard euro)
Aangepaste winst per aandeel (EPS): 7,74 Zweedse kroon (0,72 euro)
Verwachte koers-winstverhouding in 2025: 39,35
Svenska Aeroplan Aktiebolaget, kortweg Saab, is in 1937, een paar jaar voor de aanvang van de Tweede Wereldoorlog, opgericht. De Zweedse overheid kreeg met moeite kwalitatieve militaire vliegtuigen geleverd, terwijl geopolitieke spanningen opliepen. Daarom stimuleerde de overheid de binnenlandse productie. Saab was de fusie van de Zweedse Nohab Flygmotorfabrik met de vliegtuigmaker Svenska Järnvägsverkstädernas Aeroplanavdelning. Die laatste produceerde voornamelijk bestaande vliegtuigontwerpen onder licentie.
In 1940 maakte de Saab 17-duikbommenwerper zijn eerste vlucht en twee jaar later volgde het Saab 18-gevechtsvliegtuig, het eerste vliegtuig in zijn soort met een moderne schietstoel, die werkte met buskruit in plaats van luchtdruk. Eind jaren vijftig reden ook de eerste Saab-personenauto’s uit de fabrieken. De Autodivisie zou in 1951 in handen van General Motors komen.
De Saab Gripen is Saabs moderne gevechtsvliegtuig. Het is minder performant en geavanceerd dan de Amerikaanse F-35 en de Eurofighter Typhoon, maar een vliegtuig kost tot tientallen miljoenen euro’s minder. Daarom zijn wereldwijd zo’n 200 Gripen-straaljagers actief, met nog tientallen extra orders in de pijplijn. In Europa zijn in Zweden 80 à 90 toestellen actief, en in Tsjechië en Hongarije gaat het om een tiental vliegtuigen.

Voor de productie en de wereldwijde export van de Gripen werkte Saab samen met het Britse BAE Systems, dat sinds eind jaren negentig een belang van 35 procent had in het bedrijf. Dat aandeel is sinds 2011 volledig in handen van het Zweedse investeringsbedrijf Investor AB.
Saab produceert naast gevechtsvliegtuigen ook straalvliegtuigen voor de training van piloten, infanteriewapens, raketsystemen, (onderwater)drones, radarsystemen en stealthtechnologie. In 2023 nam Saab het Britse BlueBear over, een softwarebedrijf voor dronetechnologie, en het AI-bedrijf CrowdAI.
Met verhoogde militaire uitgaven in Europa ziet het bedrijf uit Stockholm zijn orderboek aandikken. In 2024 groeide de verkoop met 23,5 procent, goed voor ruim 16,5 miljard euro aan bestellingen. Saab verwacht een versnelde groei de komende jaren en verhoogde zijn dividend. In 2025 en 2027 moet de verkoop respectievelijk met 16 en 18 procent vooruitgaan. De huidige winst per aandeel van 7,74 Zweedse kronen moet stijgen tot 12,51 Zweedse kronen. Vijf van de elf analisten geven Saab een positief koopadvies, maar dat sentiment is de laatste maanden wel verbeterd.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
7/ Babcock International Group
Beurswaarde: 3,72 miljard euro
Aangepaste winst per aandeel (EPS): 0,39 pond (0,47 euro)
Verwachte koers-winstverhouding in 2025: 16,21
Babcock International is een Brits defensiebedrijf dat wereldwijd actief is in onder meer marine- en luchtvaartsystemen, nucleaire technologie en infrastructuur. Het bedrijf stamt uit 1891, toen het als Babcock & Wilcox gespecialiseerde stoomketels ontwikkelde. In 1913 won Babcock een contract voor de bouw van een stoomgenerator in een Schotse scheepswerf, en daar startte het zijn scheepsbouwactiviteiten. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd Babcock zo een aanbesteder van de Britse marine, en in de jaren zestig bouwde het mee kerncentrales in het Verenigd Koninkrijk. In de jaren die volgden, werd de energietak verlieslatend en verschoof Babcocks focus naar militaire en nucleaire dienstverlening.
Tegenwoordig biedt Babcock International een brede waaier aan producten en diensten, met een nadruk op het ontwerp, de bouw en het onderhoud van marineschepen en onderzeeërs. Daarnaast voorziet het in militaire luchtvaart: van het leasen en onderhouden van toestellen tot het trainen van piloten voor de Franse en Britse defensie. Het richt zich ook op het onderhoud van nucleaire reactors, voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk. Ook in de nucleaire sector blijft Babcock actief, bijvoorbeeld bij het beheer van nucleaire installaties en het vervoer en de verwerking van nucleair materiaal.

In 2019 en in 2020 gaf Babcock meermaals een winstalarm door een vermindering van overheidsopdrachten. Er werd voor een kleine 100 miljoen aan waarde afgeschreven voor de leasing van helikopters en Babcock schrapte 1.000 banen als onderdeel van een herstructurering.
Nochtans won het bedrijf in 2019 wel een belangrijk contract voor de bouw van vijf moderne Type 31-fregatten voor de Britse marine. Babcock versloeg daarbij BAE Systems Atlas Elektronik UK, de Britse tak van de Duitse schepenbouwer Thyssenkrupp. Alle schepen moeten tegen 2028 operationeel zijn. Het contract heeft een waarde van omgerekend 1,49 miljard euro.
De EPS van Babcock bedroeg 0,39 pond in 2024 en moet groeien tot 0,62 pond in 2027. Net als het andere Britse aandeel BAE Systems kon Babcock minder profiteren van hoge koerswinsten in vergelijking met andere Europese defensiebedrijven. Negen van de elf analisten die volgens Bloomberg het aandeel volgen, geven een positief koopadvies.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier