Caterpillar produceert meer dan het kan verkopen

De omzet van Caterpillar steeg in het derde kwartaal met 5% ten opzichte van dezelfde maanden van 2011 tot $ 16,4 mrd. De winst per aandeel van de grootste producent van zware bouwmachines ter wereld steeg volgens Theodoor Gilissen Bankiers op jaarbasis met 49% van $1,71 tot $2,54.

Desondanks werd de raming van de totale omzet over 2012 neerwaarts bijgesteld tot $66 mrd. Eerder werd deze geprognostikeerd op $68 mrd tot $70 mrd.

De winst zal hierdoor tussen $9,00 en $9,25 per aandeel komen te liggen, in plaats van de beoogde $9,60 per aandeel. De daling geeft de mondiale verslechtering van de economie weer.

Prijzen worden verlaagd om voorraden af te bouwen

Dealers verlagen volgens Theodoor Gilissen Bankiers hun tarieven tot onder de vraagprijs om voorraden te reduceren. De meeste productiefaciliteiten zijn teruggeschroefd of tijdelijk stilgelegd, totdat de voorraden en prijzen weer in verhouding staan tot de vraag van de eindgebruikers.

De omzet steeg in Noord-Amerika met 9% en in Azië met 8%. In Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika bleven de resultaten min of meer gelijk aan voorgaande kwartalen. Vorige maand verlaagde CEO Douglas Oberhelman al zijn prognose voor 2015.

Waar hij eerder rekende op een winst per aandeel tussen de $15 en $20, mikt hij nu op een waarde tussen de $12 en $15. Hij gaf daarbij volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook te kennen dat de omzet dit jaar zo’n $2 mrd lager uit zou kunnen komen dan verwacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content