Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “Het langzame sterven van de groene tijger&”

Naar Ierland werd tijdens de sterke groei, na de introductie van de euro, vaak verwezen als de groene of Celtische Tijger. Daar lijkt met de financiële crisis een einde aan gekomen. De Tijger lijdt nu echter honger. De reden daarvoor is tweevoudig : de Ierse industrie werd voornamelijk opgebouwd rond belastingsvoordelen. Dublin zag dan ook een explosie in het aantal investeringsfondsen dat er zich vestigde omwille van de fiscale voordelen. Dit bracht een geweldige groei met zich mee en de investeringen in vastgoed waren navenant.

Bruno Verstraete (Nautilus Capital): “Dit is momenteel een immense zorg voor het land. Waar Ierland in 2007 nog een van de beste leerlingen was in de Europese budgetklas, met een schuld tegenover het BBP van slechts 25%, verwacht men nu dat dit razendsnel zal toenemen tot een verwachte 112% in 2012. Tegelijkertijd dalen de inkomsten terwijl het af te schrijven vastgoed stijgt.”

Enkele cijfers : Anglo Irish Bank, een van de grootste Ierse banken heeft momenteel als genationaliseerde bank reeds 25 miljard euro aan staatsfondsen gekregen. Dit staat gelijk aan 2/3 van de totale belastingsinkomsten van Ierland over 1 jaar! De drie herkapitalisaties die de bank doorvoerde (23 miljard Euro) staan gelijk aan 13% van het BBP van Ierland! Verstraete: “Iedereen lijkt na 2 jaar zijn geduld te verliezen. De belastingsbetaler in de eerste plaats en ook de EU. Men lijkt aan te sturen op een “gecontroleerde” faling van de bank. De verwachte kost van een sluiting van de bank wordt door de regering op 70 miljard euro geraamd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content