Beleggers verkiezen niet meer wakker te liggen van Spaanse problemen

De Europese beurzen zijn vandaag hoger gesloten, met winsten die ongelijk verdeeld waren. De Euro Stoxx 50 liet bij het slot van de handel een winst van 1,16% optekenen. De beleggers verkiezen niet meer wakker te liggen van Spaanse problemen, van het feit dat de Spaanse rente weer even tot boven het niveau van 6% werd slechts even nota genomen.

De Brusselse beurs was echter minder goed op dreef, de BEL 20 kon slechts een winst van 0,39% vasthouden. Bekaert, Telenet en Nyrstar waren de sterkste stijgers binnen de index, Solvay en D’Ieteren gaven terrein prijs.

Vraag naar Duits papier blijft hoog

De vraag naar Duits papier blijft volgens Theodoor Gilissen Bankiers wel hoog. Eerder in de week gaf Duitsland 2-jaars obligaties uit tegen een rendement van 0,14%; het laagste ooit voor het land voor die looptijd. Maar als gevolg van de verhoogde risico’s in de eurozone lopen de kosten voor verzekering tegen Duits kredietrisico (CDS spread) wel op. Ook bij bedrijfsobligaties zien de analisten van Theodoor Gilissen Bankiers oplopende risico-opslagen, vooral bij banken, en uitstroom uit Europese IG en HY obligatiefondsen.

IMF waarschuwt voor meer afwaarderingen bij de Europese banken

Een duidelijke waarschuwing komt volgens Theodoor Gilissen Bankiers vanuit het IMF. Het IMF denkt dat de balansen van

58 Europese banken de komende 18 maanden met nog eens $ 2600 mrd zullen verminderen. Mocht de Europese crisis versterken, zijn meer afwaarderingen nodig. In het vierde kwartaal van 2011 is al $ 580 mrd afgeschreven.

Het IMF geeft aan dat overheden daarom hun tekorten moeten terugdringen zodat de rente kan dalen en er ook ruimte is voor herstructurering van de banken. Ook moet er ruimte blijven voor de kredietverlening om de economische groei niet nog verder te drukken. Wat dat betreft kunnen de G20-besprekingen morgen Europa een extra bescherming bieden. Japan heeft al $ 60 mrd extra toegezegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content