Belangrijk is dat landen in Europese periferie concurrentiekracht versterken

Inmiddels is duidelijk geworden dat de problemen waar de eurozone mee worden geconfronteerd niet eenvoudig op te lossen zijn. Altijd maar blijven besparen is geen oplossing, vroeg of laat dreigen er sociale spanningen te ontstaan die ganse landen in rep en roer kan zetten.

Vincent Juvyns van ING stelt dat de landen in kwestie uit de Europese periferie zowel een intern als een extern probleem hebben. De tekorten op de begroting zijn het interne luik van het probleem, maar extern is er het competiviteitsprobleem dat Griekenland & Co parten speelt.

Een land als Spanje heeft dat competiviteitsprobleem in het verleden goed weten te verbergen door de geldstromen die naar het land vloeiden. Dat geld vloeide naar de vastgoedmarkt, maar werd anderzijds ook geïnvesteerd in grote infrastructuurwerken. Uiteindelijk leidde dit scenario tot het ontstaan van een zeepbel.

Het Spaanse conundrum

Vincent Juvyns merkt op dat het concurrentieprobleem kan worden opgelost door de combinatie van lagere inflatie en lagere lonen, zodat Spanje in sectoren als bijvoorbeeld textiel, appelsienen, wijn enzovoort opnieuw goedkoper wordt als het buitenland.

Eigenlijk zit het land dus gevangen in een conundrum, want lagere lonen gaan automatisch de koopkracht van de Spanjaarden ondermijnen. Op die manier dreigt de groei weer te gaan vertragen, zodat we terug bij af staan. Het oplossen van dit probleem kan Spanje in de komende maanden nog heel wat kopzorgen bezorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content