Australische centrale bank houdt basisrente verrassend ongewijzigd

De Reserve Bank of Australia hield haar basisrente vanmorgen verrassend ongewijzigd op 3,75%. De meeste economen hadden namelijk gerekend op een volgende renteverhoging.

Gouverneur Glenn Stevens van de Reserve Bank of Australia verdedigde de beslissing door er op te wijzen dat de centrale bank er momenteel de voorkeur aan geeft om de economie sterker te laten worden.

De inflatie dreigt weliswaar een probleem te worden, maar de Reserve Bank of Australia verkiest om de inflatie op een later tijdstip aan te pakken.

De centrale bank heeft de basisrente al drie keer met een kwart procent verhoogd. Ook ditmaal was op een verhoging met een kwart procent gerekend.

De Reserve Bank of Australia is bij de beslissing niet over een nachtje ijs gegaan. Ze werd vorige week geconfronteerd met een daling van het consumentenvertrouwen, terwijl de grootste distributieketen van het land waarschuwde dat een hogere rente de consumentenbestedingen kan afremmen.

Eigenlijk wil de Reserve Bank of Australia zeggen dat de economie weliswaar aan de beterhand is, maar dat een terugval nog steeds mogelijk blijft. Daarom wordt een volgende renteverhoging naar een later tijdstip in de toekomst verschoven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content