Roussef II of Silva I
Voor de financiële markten is het zonneklaar: Dilma Roussef moet weg.
Bij het begin van de zomer stonden de schijnwerpers gericht op Brazilië, dat de Wereldbeker Voetbal organiseerde. Gastland Brazilië hield er een stevige sportieve kater aan over, met slechts een vierde plaats en vooral een vernedering in de halve finale tegen Duitsland (1-7 nederlaag). Een nationale ramp voor een land dat wordt vereenzelvigd met voetbal.
Komend weekend zal Brazilië weer even de aandacht van de wereldpers hebben. Aanstaande zondag vinden er presidentsverkiezingen plaats. De hamvraag is of de linkse president van de Arbeiderspartij, Dilma Roussef, nog een tweede ambtstermijn krijgt in het land van voetbal, samba en carnaval. In 2010 nam zij de fakkel over van haar mentor, de charismatische en erg populaire vorige president Lula da Silva.
Over de populariteit van Lula beschikt Roussef absoluut niet. Zelfs met betrekking tot de organisatie van het WK Voetbal kreeg ze flink wat kritiek. Er ging te veel geld naar de organisatie, zodat er te weinig werd geïnvesteerd in sociale projecten en de strijd tegen de criminaliteit. De kritiek is terecht, in die zin dat de Braziliaanse economie een pak minder performant presteert dan bij de vorige Wereldbeker in Zuid-Afrika vier jaar geleden. Met een gemiddelde groei van circa 2% over de periode 2011-2014 (in 2010 nog 7,5%) en een hoge inflatie van 6% verkeert de Braziliaanse economie niet bepaald in topvorm.
Vandaar dat een herverkiezing van Roussef lang geen zekerheid is. Trouwens, voor de zakenwereld en de financiële markten is het een uitgemaakte zaak: Roussef moet weg. Lange tijd had de oppositie geen valabele tegenkandidaat. De rechtse kandidaat Aecio Neves lijkt kansloos tegen Roussef. Het gevaar komt van een andere vrouw, Marina Silva. Die trad pas in het strijdperk midden augustus, toen de derde kandidaat, Eduardo Campos, om het leven kwam bij een vliegtuigcrash. Silva is een groene voorvechtster en diende nog als minister onder Lula. Zij heeft wel aantrekkingskracht bij de kiezers. Volgens de recentste peilingen wint Roussef de eerste ronde, zonder een meerderheid te halen. In de tweede ronde zou het dan een nek-aan-nekrace worden tussen Roussef en Silva.
105 miljoen middenklassers
Brazilië is een van de meest beloftevolle consumptiemarkten ter wereld voor de komende decennia, met een snel groeiende bevolking van afgerond 200 miljoen inwoners (de bevolkingen van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk samen). Vandaag behoren al 105 miljoen Brazilianen tot de middenklasse, en naar schatting zullen er daar tegen 2020 nog 15,3 miljoen bij komen.
De koers van de portefeuillewaarde Cosan schommelde de jongste maanden erg fors. Logisch, want Cosan wordt ook wel eens als de ‘nv Brazilië’ omschreven. De aanvankelijke stijging door het optimisme rond Silva is weer helemaal verdwenen. We hebben nog de ruimte om het aantal aandelen in de voorbeeldportefeuille te verhogen van 400 naar 500. Vandaar de aankooplimiet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier