Rommelstatus als keerpunt?

Vale en Cosan noteren tegen 0,6 en 0,5 keer de boekwaarde.

Er is vandaag de dag weinig reden tot samba en carnaval in Brazilië. Het land gaat door een diepe recessie, mogelijk de zwaarste in vele decennia. Als klap op de vuurpijl degradeerde het ratingbureau Standard & Poor’s het land vorige week tot de rommelstatus. De Braziliaanse inflatie blijft een van de hoogste in de westerse wereld en vergeet ook niet het begrotingstekort van meer dan 5% en de werkloosheidsgraad die is opgelopen tot boven 6%.

En dan zijn er de politieke wanklanken. De president van de linkse Arbeiderspartij, Dilma Rousseff, raakte tot groot verdriet van de bedrijfs- en financiële wereld nipt herverkozen. Sindsdien barstte het corruptieschandaal rond de nationale oliereus Petrobras in alle hevigheid los, met verdachtmakingen richting de president. Het deed de populariteit van Rousseff naar een dieptepunt zakken. Tijdens de zomer bleek uit een enquête dat nog amper 10% van de Brazilianen achter haar staat.

De straten in de grote steden lopen regelmatig vol om de ontevredenheid te uiten over het beleid, of zelfs de afzetting van Rousseff te eisen. Niet te verwonderen dat de Braziliaanse real (BRL) tegenover de Amerikaanse dollar (USD) en de euro (EUR) naar het laagste peil in dertien jaar is gezakt.

Zwanenzang Rousseff

We kunnen geen fraai beeld ophangen van de Braziliaanse economie. De beurs in Sao Paolo wordt dan ook al enige tijd door internationale investeerders gemeden. Dat vertaalt zich in de beursindex Ibovespa, die vijf jaar geleden nog boven 70.000 punten noteerde en vandaag 35% lager staat, in de buurt van een dieptepunt dat ook al in 2013 en 2014 werd bereikt. De gemiddelde waardering is dan ook sterk teruggevallen. Een Braziliaanse indexwaarde wordt gemiddeld tegen amper 1,1 keer de boekwaarde verhandeld (tegenover 1,5 keer voor de Eurostoxx50-index en zelfs 2,6 keer voor de S&P 500-index). Ook in andere termen zijn Braziliaanse aandelen gemiddeld een stuk goedkoper dan Europese en Amerikaanse waarden. De beperkte beursdaling na de verlaging tot rommelstatus geeft aan dat al veel slecht nieuws in de beurskoersen verrekend zit.

Ook de externe druk op de Braziliaanse regering wordt opgevoerd. Het kan de zwanenzang van Rousseff inluiden. Het beste beursscenario is uiteraard dat, met de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro in het vooruitzicht, de Arbeiderspartij de erg onpopulaire Rousseff plaats doet ruimen. Dat zou voor een stevige opluchtingsrally zorgen.

De twee resterende Braziliaanse aandelen in de voorbeeldportefeuille, Vale en Cosan, delen nadrukkelijk in de algemene malaise. Ze zijn met een waardering van 0,6 en 0,5 keer de boekwaarde nog een stuk goedkoper dan het marktgemiddelde. Bij de minste zonnestraal die door de Braziliaanse wolkenhemel breekt, is er dus flink wat potentieel voor een koersherstel. Maar dit jaar heeft ook geleerd dat die aandelen een heel actieve opvolging veronderstellen. Zo sprong het Vale-aandeel in het voorjaar van 5 naar 9 USD. Dat soort tussentijdse, forse opstoten moeten we meer benutten.

Partner Content