Resultatenvloed

Deze week publiceren negen portefeuillewaarden hun cijfers.

We zijn er weer aan begonnen. De financiële wereld leek eerst op weg naar een rustige zomer, nadat een grexit ternauwernood werd vermeden. Maar afgelopen week werd de stemming toch weer minder zomers. Vooral de grondstoffensector kreeg rake klappen. We komen daarop nog uitvoerig terug.

Ook de uiteindelijke landing van de regering omtrent de taxshift bleek geen neutraal gegeven voor de Belgische belegger. De verhoging van de roerende voorheffing van 25 naar 27 procent en vooral de invoering van een speculatiebelasting voor beurstransacties binnen een termijn van zes maanden tussen de aan- en de verkoop verdienen weldra nadere commentaren. Het had erger gekund, maar dat het principe van een meerwaardebelasting nu is ingevoerd, is een kwalijke zaak. Ook daarover snel meer. We zitten echter volop in het resultatenseizoen. Het beeld van de overgrote meerderheid van de grote Amerikaanse bedrijven is zeker niet eenduidig positief.

Ook voor ons zijn dit spannende tijden met de voorbeeldportefeuille, want zowat dertig kwartaal- en halfjaarcijfers worden in pakweg zes weken op ons losgelaten. Ook hebben we er al een zestal achter de rug. In dit nummer bespreken we Suedzucker en Barco (zie p. 2-3). De besprekingen van CMB, Ganger Rolf, Potash Corp., SABMiller (tradingupdate eerste kwartaal) en Syngenta hebt u nog te goed in een van de volgende nummers.

Het is onmogelijk alles meteen uitvoerig te bespreken. Deze week alleen al publiceren negen portefeuillewaarden hun kwartaal- en halfjaarcijfers. Dat wordt even nagelbijten, met vandaag (28 juli) de cijfers van het fel geteisterde Peabody Energy. Woensdag 29 juli wordt een eerste piekdag met LafargeHolcim, GlaxoSmithKline en Vertex Pharmaceuticals. Donderdag is het de beurt aan de onlangs sterk gedaalde grondstoffenwaarden First Quantum Minerals en Vale. Vrijdag sluiten we dan de piekweek af met Arcelor Mittal en ons farmabedrijf UCB, essentieel voor de moederholding Tubize, en de materialengroep Umicore.

Lijst voor augustus

Ongeveer de andere helft van de portefeuille komt dan nog in augustus met de resultaten. Het begint volgende week, dinsdag 4 augustus, al met het Nederlandse DSM en de groeiwaarde Fagron. Later op de week is het de beurt aan de sportartikelengigant Adidas (7 augustus), waar we hopen dat de kentering in de resultaten wordt bevestigd, en aan de Aziatische landbouwwaarde Wilmar International. Dan bouwt zich de climax stilaan op tegen het einde van de maand, met in tussentijd de cijfers van PNE Wind (10 augustus), Cosan (12 augustus) en Silver Wheaton (13 augustus).

Het langst (tot eind augustus) moeten we wachten op nog enkele Belgen, zoals het biotechbedrijf MDXHealth (20 augustus) en Tessenderlo Group (26 augustus), naast de Franse holding Bolloré (28 augustus). Op de alternatieve-energiewaarde Velcan (8 september), de Chinese plantagemaatschappij Asian Citrus (18 september) en het biotechbedrijf Bone Therapeutics (22 september) is het nog wachten tot in september om zicht te krijgen op de cijfers.

Partner Content