Overnamekoorts ten top

Velen verwachten dit jaar een nieuw record voor fusies en overnames. Wij zijn daar veel minder van overtuigd.

Vorig jaar werd een recordbedrag van 3800 miljard USD aan fusies en overnames aangekondigd. Daarmee werd het recordjaar 2007 van de tabellen geveegd. De grootste transactie was de deal van Pfizer en Allergan in de farmasector.De farma- en de biotechsector spanden de kroon, samen met de technologiebranche, telecom en uiteraard de consumptiegoederen, met als top of the bill het bod van AB InBev op SABMiller.

Met het bod van ChemChina op Syngenta zijn we ook dit jaar al in de prijzen gevallen. Al woog het negatieve sentiment op de koers van Syngenta tegenover de biedprijs. Velen verwachten dit jaar een nieuw record voor fusies en overnames. Wij zijn daar veel minder van overtuigd. We zien er veeleer een bijkomend signaal in dat de stierenmarkt sinds voorjaar 2009 op haar einde loopt. Zodra er een trendommekeer op gang komt, is het gedaan met de massale fusies en overnames. We zagen onlangs ook meer en meer deals die veel eigen (of nieuw uit te geven) aandelen gebruikten en een steeds kleinere cashcomponent. Een veeg teken.


Drie topkandidaten

Ook al is het nattevingerwerk en zitten we wellicht in de eindfase van de fusie- en overnamekoorts, toch zien we drie aandelen in de voorbeeldportefeuille, waarvan de kansen groter dan gemiddeld zijn dat ze de komende maanden worden overgenomen. Het zijn niet toevallig waarden uit farma- en de biotechsector:

Vertex Pharmaceuticals heeft met Kalydeco en vooral Orkambi twee geneesmiddelen op de markt die als enige de zeldzame, maar zware taaislijmziekte (mucoviscidose) kunnen bestrijden. De verkoopcijfers zullen de komende jaren naar verwachting stijgen. Vertex is een aantrekkelijke kandidaat voor wie zijn pijplijn wil uitbreiden. Maar is de hype in de farma- en biotechwereld al niet voorbij? Ons geduld is beperkt. Bij een bevestiging van de trendommekeer op de beurzen stappen we uit het aandeel.

GlaxoSmithKline (GSK). De overnamegeruchten kwamen en gingen de voorbije maanden. Johnson & Johnson blijft genoemd als kandidaat-overnemer. De naam van Reckitt Benckiser (met producten als Calgon, Harpic, Woolite, Vanish, Dettol, Durex en Nurofen) valt als kandidaat-koper van de consumer- healthcareafdeling (met producten als Nicorette, Sensodyne, Aquafresh, Voltaren en Otrivin). GSK is een stabiele farmawaarde, die na een moeilijke periode weer groeiperspectieven heeft. Dat maakt het bedrijf aantrekkelijk voor een (gedeeltelijke) overname.

MDxHealth heeft met ConfirmMDX en Cologuard (via partner Exact Sciences) al twee diagnosticaproducten voor prostaat- en darmkanker op de markt. Daar zien we een gestage groei van de verkopen. De focus ligt op de Verenigde Staten. Ook voor andere kankervormen worden nieuwe tests ontwikkeld. Deels daardoor loopt MDxHealth in de kijker en lijkt er bij de aandeelhouders weinig weerstand te zijn om te verkopen, als er een mooie prijs op tafel komt.

Uiteraard kan ook op de andere biotechwaarden, Ablynx en Bone Therapeutics,een overnamebod worden uitgebracht. Maar daarvoor lijkt het ons nog te vroeg. Fagron is een speciaal geval. Het overnamescenario lijkt van de baan. Of komt er toch nog verrassend nieuws?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content