Nieuwe verwittiging

We zien herstelmogelijkheden op de Europese beurzen.

Voor de tweede keer sinds het najaar van vorig jaar ondergaan de Westerse beurzen een serieuze correctie. Deze keer nog heftiger, nog agressiever dan de vorige keer. Dat er regelmatig een terugval is, mag ook niet verwonderen op zich. Deze haussemarkt sinds maart 2009 is tenslotte intussen 77 maanden oud (tegenover een gemiddelde de afgelopen eeuw van 57 maanden) en met op de piek een klim van 215% voor de Standard&Poor’s500-index (versus gemiddelde van 165%). We hebben al een aantal keren aangegeven dat de onderliggende indicatoren al enige tijd suggereren dat het vet van de Amerikaanse beurssoep is. Deze zware terugval is daarvan nog maar eens een bevestiging.

Dat sluit nog steeds niet uit dat we nog naar nieuwe toppen evolueren, maar het is zeker geen evidentie. We moeten er rekening mee houden dat we mogelijk de top al gezien hebben op Wall Street.

De onaangename verrassing de voorbije dagen is de omvang van de daling op de Europese beurzen. Razendsnel werd alle winst van het jaar van de Europese tabellen gevaagd. We hadden nog gehoopt dat de Europese aandelenmarkten erin zouden slagen om het komende halfjaar te klimmen tot boven de niveaus die we in april/mei hebben gezien. Die hoop hebben we nog niet volledig opgegeven, maar vanzelfsprekend is het niet meteen meer.

Herstel meepikken

Maar we zien wel degelijk herstelmogelijkheden de komende maanden op de Europese beurzen. In één ruk naar beneden gaan we in elk geval niet. Zoals verwacht, namen de Chinese autoriteiten nieuwe maatregelen om de aandelenmarkten te kalmeren en de economische groei te bevorderen. Het is immers in het absolute belang van de Chinese overheid om een harde lading van de Chinese economie te vermijden. Zo verwacht de markt ook geen renteverhoging meer van de Amerikaanse centrale bank midden september. De Federal Reserve zat al met twijfels en heeft nu bijkomende argumenten om het nog eens een keer niet te doen.

En dat is er nog die simpele beurswijsheid: ‘Sell in May and Go Away’. Gelukkig te vervolledigen met ‘But Remember to Come Back in September.’ Vlak voor het einde van augustus kunnen we wel duidelijk stellen dat de bekende beurswijsheid in 2015 absoluut van toepassing is. In het bijzonder op de Europese aandelenmarkten. Tussen september vorig jaar en eind april dit jaar klom de Eurostoxx50-index met 15%. Tussen begin mei en vandaag is diezelfde graadmeter met 11% gedaald. Traditioneel komen we dus stilaan in de betere beleggingsperiode terecht. Aandelenbeleggers zullen er dus niet rouwig om zijn dat het nieuwe schooljaar van start zal gaan.

Op die herstelbeweging hebben we al afgelopen dinsdag meteen ingespeeld. Ook de komende dagen en weken bekijken we bijkomende mogelijkheden. Eén ding is in elk geval zeker, de volatiliteit is na enkele jaren op de aandelenmarkten ook terug. Heel rustig zal het niet meteen weer worden. Vandaar dat een actieve opvolging de komende weken en maanden absoluut aan de orde zal zijn. Maar begin deze week werd aangetoond dat dit ook mooie opportuniteiten biedt.

Partner Content