Japan wordt stilaan kansrijk

Sinds midden vorig jaar ondergaat de Japanse beurs een gevoelige correctie. Als we verdere signalen van een bodemvorming zien, zouden we ons opnieuw durven te wagen aan Japanse aandelen.

Aan velen is het misschien voorbijgegaan, maar tussen eind 2012 en de zomer van 2015 is de bekendste graadmeter voor de Japanse beurs, de Nikkei-index, geklommen van afgerond 8000 naar 21.000 punten. Dat is een spectaculaire stijging van 160 procent. Uit een langetermijnperspectief is ze niettemin relatief. In 1989 bereikte de Nikkei-index een historische piek op 39.000 punten.

Daaruit kun je besluiten dat er nog flink wat haussepotentieel overblijft. Maar als het gaat over de Japanse beurs, staan grote optimisten tegenover blijvende pessimisten. De groep die op een verdere stijging van de Japanse beurs mikt, wijst onder meer op de lage waardering en de verhoging van het gewicht van aandelen in de Japanse pensioenfondsen. De non-believers wijzen op de nog altijd erg slechte fundamenten van de Japanse economie en de mislukking van de zogenoemde abenomics.


Richting bodemvorming

Abenomics verwijst naar de Japanse eerste minister Shinzo Abe. Hij kwam eind 2012 opnieuw aan de macht, met het doel het land af te helpen van chronische depressies en structurele deflatie. Daarvoor moest hij onder meer de inflatie terug naar 2% te krijgen. De maatregel die de Japanse aandelenmarkt het meest heeft vooruitgeholpen, is de kwantitatieve versoepeling (QE). De Bank of Japan (BoJ) deed in termen van het bruto binnenlands product (bbp) het dubbele van de Federal Reserve. Bovendien leidde die enorme bazooka tot een vrije val van de Japanse yen (JPY). Eind vorige maand verraste BoJ-voorzitter Kuroda nog met de invoering van een negatieve rente (-0,1%) op een deel van de reserves van de commerciële banken bij de centrale bank. Maar dat pakte tot nu verkeerd uit, want de JPY stijgt. Vandaar dat de BoJ voorlopig op de rem staat.

Daarnaast bevat abenomics ook meer publieke uitgaven en structurele hervormingen. Op dat gebied is er nog flink wat werk aan de winkel. Abe aarzelt om de hervormingen verder uit te rollen vanwege de negatieve reacties. Japan heeft de meest vergrijsde bevolking. De bevolking krimpt zelfs al (prognose van 125 naar 95 miljoen inwoners tegen 2050, en 40% van de bevolking boven 65 jaar). Bovendien torst het land de hoogste overheidsschuld van meer dan 230% van het bbp.

Sinds midden vorig jaar ondergaat de Japanse beurs een gevoelige correctie. Dat is niet onlogisch na die opmars. Na de piek op 21.000 punten volgde een duik richting 15.000 punten in februari. We denken dat de komende maanden een bodemvorming mogelijk is in de zone tussen 14.000 en 16.000 punten, want sinds eind 2012 is de Japanse beurs volgens ons uit een erg lange, structurele berenmarkt geklommen die begon in 1989. Ze bevindt zich dus weer in een langdurige stierenmarkt.

Bij verdere signalen van een bodemvorming zouden we ons wel opnieuw durven te wagen aan Japanse aandelen. Een Japan-tracker als iShares MSCI Japan EUR hedged ETF (38,5 EUR; notering in Amsterdam, ticker IJPE NA; ISIN-code IE00B42Z5J44), die het wisselkoersrisico (EUR/JPY) afdekt, lijkt ons weldra kansrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content