Het knipperlicht van Alibaba

De Amerikaanse beurzen zijn rijp voor een gezonde correctie.

Op tijd en stond moeten we het op deze pagina ook hebben over de algemene beleggingsstrategie. We zijn al aanbeland in het laatste kwartaal van het jaar. We mogen al beginnen te stellen dat de aandelenmarkten niet zo hebben kunnen schitteren als de voorgaande jaren. Het tweede kwartaal was zeer goed, maar voor het overige was de algemene beursontwikkeling veeleer teleurstellend. Goede maanden werden te veel afgewisseld met zwakke maanden.

We hebben al vaker aangegeven dat vooral Wall Street de jongste twee jaar te ver was vooruitgelopen op de feiten en veel sterker steeg dan de bedrijfswinsten. Als dat gebeurt, loopt de waardering op. Daarnaast was er het alarmsignaal van de beursintroductie van Alibaba. Het Chinese internetbedrijf groeide niet alleen uit tot de grootste beursintroductie op Wall Street, maar tot de grootste IPO tout court. Bovendien schoot de koers meteen fors omhoog. Zulke fenomenen zijn vaak een signaal voor minstens een tijdelijke oververhitting van de markten.

We blijven er dan ook bij dat de Amerikaanse beurzen rijp zijn voor een gezonde correctie, de technologiebeurs Nasdaq op kop. Die correctie lijken we nu te ondergaan. Vergeet niet dat de Amerikaanse ondernemingen meer en meer last zullen beginnen te ondervinden van hun sterkere dollar. Tot slot zal de Federal Reserve vroeg of laat een ommekeer in het rentebeleid aankondigen en een eerste renteverhoging doorvoeren.

Winsten verzilveren

Uit ervaring weten we dat als het regent op Wall Street, het ook minstens druppelt op de Europese aandelenmarkten. Een zwakke prestatie van Wall Street sluit een sterke prestatie van de Europese beurzen haast bij voorbaat uit. En dus hebben we, uit voorzichtigheid, onze voorbeeldportefeuille nog eens gescreend en gemerkt dat we her en der toch nog wat winsten kunnen verzilveren (zie p. 2). Enige voorzichtigheid lijkt ons op zijn plaats. Tenslotte zitten we in oktober, die bekendstaat als de gevaarlijkste beursmaand van het jaar.

Meer dan een wat hogere cashpositie is voorlopig de enige stap die we zetten om gevolg te geven aan onze ongerustheid. Voorlopig is dat de enige stap, omdat de stijgende beurstendens nog wel degelijk overeind is. Onze voorzichtigheid kan dan ook nog altijd voorbarig zijn. Aangezien Wall Street sinds de zomer van 2011 geen noemenswaardige terugval (meer dan 10%) meer heeft ondergaan, zal het er vroeg of laat toch van moeten komen. Maar evengoed is dit de zoveelste waarschuwing en volgt de echte correctie pas over een aantal maanden.

Mochten we toch begonnen zijn aan de verhoopte correctie van enige omvang, dan zien we die tot nader order als tijdelijk. Zolang de rente zo laag blijft en de bedrijfswinsten niet echt stevig ontgoochelen, lijkt een langdurige, zware terugval niet meteen aan de orde, bij gebrek aan rendabele alternatieven. We staan dus klaar om bij tekenen van uitbodeming opnieuw onze cash in te zetten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content