Exmar, IBA, Caterpillar, Procter & Gamble

Het Waalse hightechbedrijf IBA, dat is gespecialiseerd in protontherapie, behoort tot de uitblinkers van 2015.

Exmar

In 2014 boekte de Belgische gastankerrederij Exmar een nettowinst van 76,9 miljoen USD, ruim 30% minder dan het jaar voordien. De koers van het aandeel maakte een flinke duik, nadat bekend werd dat er problemen waren met een project in Colombia. De Canadese groep Pacific Rubiales besloot de opstart van een project voor de export van aardgas uit te stellen vanwege de ongunstige marktomstandigheden op de energiemarkt. De beleggers vrezen dat van uitstel afstel kan komen. Maar volgens Exmar blijft Pacific Rubiales achter het project staan en onderzoekt het verschillende alternatieven. De trend van het aandeel keerde naar dalend. Op 7 EUR ligt de eerste horizontale steunzone, terwijl rond 9 EUR de eerste weerstand opdoemt.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

IBA

Het Waalse hightechbedrijf IBA, dat is gespecialiseerd in protontherapie, behoort tot de uitblinkers van 2015. Het nieuws dat IBA in het Chinese Zhuozhou het grootste protontherapiecentrum ter wereld gaat installeren, ter waarde van 80 miljoen EUR, legde het aandeel geen windeieren. IBA kreeg een aanzienlijk voorschot. Volgens het bedrijf werd het contract al ondertekend in het laatste kwartaal van vorig jaar. Ondanks de grote omvang ervan heeft het geen invloed op de vooruitzichten die IBA eerder gaf, waarbij de groep uitgaat van een omzetgroei tussen 5 en 10% in 2014. Technisch is de trend van het aandeel sterk opwaarts gericht. De doorbraak boven de vroegere weerstand – nu steun – rond 14,80 EUR gaf het aandeel een sterke hausse-impuls.

Advies: houden

Risico: hoog

Rating: 2C

Caterpillar

Caterpillar, de producent van zwaar materieel voor de bouw- en de mijnbouwsector, heeft een teleurstellend vierde kwartaal van 2014 achter de rug. Bovendien viel de outlook voor dit jaar tegen. In het vierde trimester daalde de omzet licht, van 14,4 miljard tot 14,2 miljard USD, maar de nettowinst per aandeel kalfde af van 1,54 USD tot 1,23 USD. Cat wordt zwaar geraakt door de duikvlucht van de grondstoffenprijzen, waardoor de vraag uit de mijnbouw- en de olie- en gassector afneemt. Voor dit jaar gaat de groep uit van een omzet van 50 miljard USD en een winst per aandeel van 4,75 miljard USD, ruimschoots onder de verwachtingen van de analisten. De trend keerde naar dalend. De laatste steun bevindt zich op 80 USD.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Procter & Gamble

De cijfers van het Amerikaanse conglomeraat Procter & Gamble over tweede kwartaal van het gesplitste boekjaar 2014-2015 stelden teleur. De omzet zakte met 4%, tot 20,16 miljard USD, terwijl het een nettowinst per aandeel van 1,06 USD boekte. De groep ondervond hinder van de sterke Amerikaanse dollar. Tegen constante wisselkoersen kwam de winst 6% hoger uit, dankzij hogere prijzen en een betere productiviteit. Voor het lopende boekjaar voorziet de groep een krimp in de omzet met 5% en een daling van de nettowinst met 12%. Procter & Gamble wijst andermaal de valutabewegingen als hoofdschuldige aan. Op de grafiek is een hoofd- en schouderformatie te zien. Technisch is dat vaak een omkeerpatroon.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content