Exmar, Galapagos, KBC, Picanol

Het heeft lang geduurd, maar voor de eerste maal in jaren deed KBC een acquisitie.

Exmar

De scheepvaartgroep Exmar bundelt zijn LNG-activiteiten met die van de Noorse reder John Frederiksen. Beide groepen brengen hun LNG-activa in bij de holding Flex LNG die nadien de naam verandert in Exmar LNG. Exmar bezit 64,6% in de nieuwe vennootschap die zal noteren op de beurs van Oslo. Door het afhaken van een Colombiaanse partner voor Carribean FNLG, de eerste drijvende LNG-fabriek ter wereld, stond de koers van Exmar de afgelopen maanden onder druk. Het nieuws van het samengaan met Frederiksen werd door de beleggers begroet met een stevige klim. De trend is opnieuw gekeerd naar stijgend. Op 10 EUR en 9,50 EUR liggen de eerste horizontale steunzones.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Galapagos

Met een koersstijging van 200% wierp het Mechelse biotechaandeel Galapagos zich op als de absolute beursster van de eerste helft van 2015. Dat was voor een groot stuk te danken aan succesvolle testresultaten voor het reumamiddel filgotinib, dat wordt ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse AbbVie. Na het gunstige nieuws over filgotinib trok Galapagos naar de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en die introductie groeide uit tot een succes. Op de grafiek van Galapagos zien we tekenen van topvorming. In juni 2015 werd een lagere top gevormd en een daling onder de steun op 43,50 EUR kan de voorbode zijn van een verdere baisse. Op 50 EUR ligt de eerste weerstand van enig belang.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

KBC

Het heeft lang geduurd, maar voor de eerste maal in jaren deed KBC een acquisitie. Met de overname van Volksbank Leasing Slovakia versterkt de Vlaamse bank-verzekeraar zijn leiderschap op de Slowaakse leasingmarkt. Volksbank Leasing Slovakia was de nummer zeven met een balanstotaal van 170 miljoen EUR. De koers van KBC loopt telkens averij op bij slecht nieuws over Griekenland. De koers van het aandeel heeft er al een lange stijging opzitten, maar mogelijk zien we de eerste tekenen van topvorming. Een daling onder de eerste steun op 57 EUR zou de technische positie van het aandeel verzwakken.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Picanol

Het Ieperse bedrijf Picanol, dat weefmachines maakt, groeide uit tot een van de uitblinkers tijdens de eerste zes maanden van dit jaar. Die goede houding heeft ook te maken met het belang van 30,2% dat Picanol bezit in Tessenderlo, omdat de koers van de chemiegroep sterk hoger ging. Door de sterkere vraag naar Picanol-weefmachines werft de groep 100 nieuwe personeelsleden aan. In zes maanden tijd is de koers van Picanol bijna verdubbeld en de trend blijft tot nader order à la hausse gericht. Op 50 EUR bevindt zich de eerste horizontale steun, gevolgd door nieuwe steun rond 45 EUR.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content