Delhaize, IBA, Sipef, Solvay, Facebook, USD/EUR

Na de moeilijke beursintroductie blijft het aandeel van de Amerikaanse sociaalnetwerksite Facebook de records aan elkaar rijgen.

Delhaize

De komst van de Nederlander Frans Muller als CEO bij Delhaize leidde er al toe dat Roland Smith, de topman van de Amerikaanse tak van Delhaize, opstapte. Eind oktober 2013 verlaat ook Stefan Descheemaeker, het hoofd van Delhaize Europe, de groep. Op de grafiek kwam na de topkoers van 53 EUR, die van augustus 2013 dateert, een hoofd- en schouderformatie tot stand. Technisch bekeken kan dat de voorbode zijn van een dalende trend. Van cruciaal belang is de steun op 46 EUR. Fundamenteel: kopen op correctie (2B).

IBA

De Amerikaanse private-equitypartner SK Capital komt onverwachts met een nieuwe schadeclaim van 17 miljoen EUR aanzetten, nadat IBA enkele maanden geleden bekendmaakte dat het verlies door de ruzie met SK Capital kan oplopen tot 4,4 miljoen EUR. Volgens SK Capital heeft IBA verscheidene verbintenissen verbroken. De zaak draait rond de activiteiten in nucleaire geneeskunde, waarin IBA begin 2012 een joint venture met SK Capital opzette. Toch lijkt een minnelijke schikking nog mogelijk. De trend van IBA is neutraal. Houden/afwachten (3C).

Sipef

Met twee partners, Ultra Oleum en BioSing, wil de Belgische plantagegroep Sipef samenwerken voor de ontwikkeling van hybride oliepalmen die een hogere omzet genereren. Met een F1-hybridevariëteit moet het zelfs mogelijk zijn de opbrengst te verdubbelen. Het nieuwe kweekprogramma krijgt onderdak bij Sipef. De trend van het Sipef-aandeel keerde naar dalend. Op 50 EUR ligt de laatste horizontale steunzone. Begeeft die het, dan kan de koers van het aandeel verder omlaag. Op 55 EUR ligt de eerste weerstand. Eerste positie (2B).

Solvay

De Belgische chemiegroep blijft in het nieuws. Solvay telt nu 1,345 miljard USD neer voor de aankoop van Chemlogics, een Amerikaanse toeleverancier voor de gas- en olienijverheid, die dankzij de schaliegasboom een snelle groei doormaakt. Voor het bedrijf met 277 werknemers betaalt Solvay 2,7 maal de omzet en 10,7 maal de bedrijfskasstroom (ebitda). De beleggers zorgden voor een beperkte koersstijging na de bekendmaking van het nieuws. De koers van Solvay blijft zich neutraal ontwikkelen in de brandbreedte van 100 tot 120 EUR. Adviesverhoging naar houden (3B).

Facebook

Na de moeilijke beursintroductie blijft het aandeel van de Amerikaanse sociaalnetwerksite Facebook de records aan elkaar rijgen. De koers wordt geholpen door de aankondiging dat ook Twitter een beursgang voorbereidt. De recente hausse verliep bijzonder snel, waardoor het Facebook-aandeel momenteel sterk over-gekocht is. Dat betekent dat een correctie voor de deur staat, al zal die de stijgende trend niet meteen ongedaan maken. Op 38 USD ligt een belangrijke steunzone. Houden/afwachten (3C)

USD/EUR

De shutdown van de Amerikaanse overheid, waar 800.000 ambtenaren niet worden betaald en dus niet werken, en de problemen met het schuldenplafond hebben alvast één slachtoffer gemaakt: de Amerikaanse dollar. Voor de verhoging van het schuldenplafond is 17 oktober de deadline. Een oplossing lijkt niet onmiddellijk in zicht. Recentelijk werd 1,38 USD voor 1 EUR aangetikt en het is van februari 2013 geleden dat de USD nog zo zwak was. Begeeft die weerstand het, dan kan de USD verder verzwakken richting 1,41 USD en zelfs 1,50 USD, de top van december 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content