Consolidatie in de landbouw
De bodemvorming voor de meeste landbouwgrondstoffen duurt langer dan verwacht, of het herstel is minder uitgesproken dan verhoopt. Daardoor is een consolidatie in de sector onvermijdelijk.
De landbouwprijzen en -aandelen zitten al bijna vijf jaar in een serieuze baissemarkt. El Niño heeft voorlopig maar in beperkte mate voor een ommekeer kunnen zorgen. Aan de evidentie dat het weerfenomeen heeft plaatsgegrepen, valt niet te ontkomen. De hinderlijke gevolgen zijn overal merkbaar, zowel in Latijns-Amerika als in Azië en Australië.
Volgens het Australia’s Bureau of Meteorology is de huidige El Niño een van de drie strafste sinds onderzoekers de kracht in 1950 zijn beginnen meten. El Niño ontstaat als de passaatwind niet, zoals normaal, het warme oppervlaktewater van de Stille Oceaan van Latijns-Amerika naar Azië blaast (waar het verdampt en als neerslag terugkomt), maar botst op een krachtige westenwind, waardoor het warme oppervlaktewater nabij Latijns-Amerika blijft en droogte veroorzaakt in Azië en overvloedige regens en stormen in Latijns-Amerika.
Dat heeft hoofdzakelijk op het zuidelijk halfrond een negatieve impact op toekomstige oogsten. De prijseffecten werden tot nu afgeremd door de hoge voorraden aan landbouwgrondstoffen, vooral dan granen (mais, tarwe, soja). Enkel voor palmolie zijn, internationaal bekeken, de voorraden lager dan in 2010. Daar zien we dan ook het grootste prijseffect. Sinds begin 2016 is de palmolieprijs al met ruim een kwart gestegen.
Samen sterker
De bodemvorming voor de meeste landbouwgrondstoffen duurt langer dan verwacht, of het herstel is minder uitgesproken dan verhoopt. En dus is een consolidatie in de sector onvermijdelijk. We hebben ervan kunnen profiteren door het bod van het Chinese ChemChina op gewasbeschermingskampioen Syngenta, waarvan we onze positie in de voorbeeldportefeuille met ongeveer 30% winst hebben kunnen liquideren. Er zijn ook de fusiepoging tussen Dow Chemical en Du Pont en de overnamesaga rond Bayer en Monsanto.
Maar ook in de meststoffensector is een en het ander op til. Vorig jaar probeerde de portefeuillewaarde Potash Corporation al zijn Duitse concurrent K+S over te nemen, wat op een sisser afliep. Vorige week staken de geruchten de kop op dat er verregaande fusiegesprekken lopen met de Canadese sectorgenoot Agrium (lees p. 2-3). Dat is wellicht het begin van meer vuurwerk.
Voorlopig heeft die weinig impact op de koersontwikkeling bij Tessenderlo Group, wel meer bij portefeuillenieuwkomer CF Industries.Die Amerikaanse speler heeft de voorbije jaren ook een paar keer proberen te fuseren of over te nemen. Zonder succes voorlopig. Een nieuwe deal valt zeker niet uit te sluiten. Ook in de plantagesector staat wellicht wat te gebeuren. Sipef is niet weigerachtig om, met de steun van Ackermans & van Haaren, een rol in de consolidatie te spelen. In tegenstelling tot de voorgaande jaren zou er weleens goed geld kunnen verdiend worden in de landbouwsector de komende zes tot twaalf maanden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier