Bel-20, Nyrstar, Ter Beke, Electrolux

De recente renteverlaging van de Europese Centrale Bank had een positief effect op de Europese beursindexen, en ook op de Brusselse Bel-20.

Bel-20

De recente renteverlaging van de Europese Centrale Bank had een positief effect op de Europese beursindexen, en ook op de Brusselse Bel-20. Door de bijzonder lage obligatierente bestaat bijna geen alternatief voor beleggingen in aandelen. Technisch bevindt de Bel-20 zich in de beste der werelden. Na het dieptepunt van begin 2012 rond 2050 (niet te zien op de grafiek) veerde de index op met meer dan 50%. De laatste zes maanden werd een pauze ingelast, waarbij de horizontale steun op 3000 even werd getest, maar standhield. Enkele dagen geleden baande de index zich een weg boven de eerdere top even onder 3200, waardoor een nieuw technisch aankoopsignaal werd gegeven.

Advies: houden

Risico: –

Rating: –

Nyrstar

De zinksmelter Nyrstar voert een zware kapitaaloperatie uit. Enerzijds geeft Nyrstar 170 miljoen nieuwe aandelen uit (één voor één aanbod) tegen 1,48 euro per aandeel, met een voorkeurrecht voor de bestaande aandeelhouders. Anderzijds plaatst de groep een obligatielening voor 350 miljoen EUR, met een looptijd van vijf jaar, voorbehouden voor institutionele beleggers. Die heeft een rente van 8,50% en wordt uitgegeven tegen 98,018%, zodat Nyrstar in de categorie junk valt. De opbrengst wordt gebruikt voor de herfinanciering van obligaties die vervallen in 2015 en 2016. De koers trok eerst sterk aan, om daarna fors terrein in te leveren onder de eerste horizontale steunzone van 3 EUR. De eerste weerstand doemt op rond 3,50 EUR.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Ter Beke

Meevallende winstcijfers over het eerste halfjaar van 2014 deden de aandelenkoers van Ter Beke opveren. Wel daalde de omzet met 1,6%, tot 202,6 miljoen EUR, waarbij de divisie bereide gerechten met 6,3% groeide. De omzetdaling van de afdeling vleeswaren met 4,7% werd veroorzaakt door de optimalisering van het productengamma en het stopzetten van minder rendabele producten. De nettowinst klom wel met 22,8%, tot 3,7 miljoen EUR. Ondanks de opstartkosten van een nieuwe fabriek in Polen verwacht Ter Beke dit jaar een hogere winst dan in 2013. Het aandeel laat een sterk stijgende trend zien. Een doorbraak boven het all-time high van 63,40 EUR geeft een technisch aankoopsignaal.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Electrolux

Het Zweedse concern Electrolux neemt GE Appliances over, een dochter van General Electric. Het overnamebedrag bedraagt 3,3 miljard USD. GE was al geruime tijd op zoek naar een overnemer voor deze divisie, die elektrische apparaten maakt. Meer dan waarschijnlijk zal de transactie volgend jaar worden afgehandeld. De koers van het Electrolux-aandeel reageerde alvast positief op die aankondiging, want ze bereikte een nieuwe top van de afgelopen twee jaar. Sinds het dieptepunt van februari 2014 op 140 SEK trok de koers van Electrolux al met meer dan 40% aan en de trend van het aandeel blijft à la hausse gericht. Op 180 SEK ligt de eerste steun.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content