Arseus, Lotus Bakeries, Umicore, 3D Systems

Arseus, de Belgische specialist in gezondheidszorg, maakte prima resultaten bekend over het boekjaar 2013.

Arseus

Arseus, de Belgische specialist in gezondheidszorg, maakte prima resultaten bekend over het boekjaar 2013. De omzet groeide met 14,4%, tot 286,1 miljoen EUR, bij een autonome omzetstijging van 8,6%. Dat belet niet dat de nettowinst afkalfde met 14%, tot 43,8 miljoen EUR, door een eenmalige belastingsherallocatie en de afschrijving van goodwill in Brazilië. Houdt men daar geen rekening mee, dan steeg de winst voor belastingen met 21,2%, tot 52,8 miljoen EUR. Arseus wil dit jaar de resterende dentale en medische activiteiten van Healthcare Solutions verkopen. De trend van het aandeel blijft sterk à la hausse gericht. Op 25 EUR ligt de eerste steunzone van enig belang, gevolgd door een bijzonder sterke steun rond 20 EUR.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 3B

Lotus Bakeries

De stevige koersstijging van de koekjesproducent Lotus Bakeries in de aanloop naar de bekendmaking van de jaarresultaten op vrijdag 14 februari is opvallend. We verwachten wel goede resultaten, maar zeker geen spectaculaire cijfers. Ander nieuws om de stijging te verklaren is er niet. Op de grafiek is een heuse spike te zien. De trend blijft stijgend, maar de eerste steunzone van enig belang ligt pas op 750 EUR. Enkel bij een terugval onder dat niveau kan de trend keren naar dalend, maar tot nader order blijven we uitgaan van een verdere hausse. Op korte termijn is het aandeel technisch overgekocht, zodat een correctie best mogelijk is.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 3B

Umicore

De jaarcijfers van de non-ferrogroep Umicore kregen een prima onthaal. De resultaten waren dan wel allesbehalve denderend, maar dat was geen echte verrassing. Het bedrijfsresultaat kwam met 304 miljoen EUR (of 2,53 EUR per aandeel) aan de onderkant van de vork tussen 300 en 330 miljoen EUR uit, terwijl de recurrente winst per aandeel werd afgevlagd op 1,96 EUR. Umicore toont zich voorzichtig optimistisch voor de katalysatorendivisie voor dit jaar. Op korte termijn is de trend dalend, maar op de grafiek zien we tekenen van een bodemvorming. Een doorbraak boven 34 EUR is het eerste sein van een technische verbetering. Op 30,7 EUR ligt de laatste steun.

Advies: eerste positie

Risico: laag

Rating: 2B

3D Systems

Het Amerikaanse bedrijf 3D Systems heeft de grootste beurskapitalisatie in de niche van 3D-printing, maar sinds begin dit jaar is de koers gekelderd door de tegenvallende resultaten. Vergeleken met de dubbele top van begin januari 2014 op 96 USD, bedraagt de koersdaling niet minder dan 30%. Die povere prestatie is ook het gevolg van de winstwaarschuwing die 3D Systems gaf voor het vierde kwartaal van vorig jaar, een gevolg van de hogere kosten voor de ontwikkeling van nieuwe producten en de grotere verkoopinspanningen. Door de koersdaling is de trend van het aandeel duidelijk gekeerd naar dalend. Op 70 USD bevindt zich de eerste weerstandszone en daarna op 80 USD. De eerstvolgende horizontale steunzone ligt in de buurt van 55 USD.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 5C

Partner Content