Agfa-Gevaert, GBL, Option, DSM

De Leuvense telecomspecialist Option beleefde een dramatisch boekjaar 2014

Agfa-Gevaert

In 2014 daalde de omzet van Agfa-Gevaert met 8,6%, tot 2,62 miljard EUR, maar de nettowinst trok met 20,4% aan, van 49 miljoen tot 59 miljoen EUR. De netto financiële schuld werd teruggedrongen van 217 tot 126 miljoen EUR. Agfa-Gevaert ging vorig jaar gebukt onder de economische conjunctuur en de achteruitgang van de traditionele filmactiviteiten. Inktjet, IT voor gezondheidszorg en directe radiografie blijven tot de groeimotoren behoren, maar door de lage schuld zijn ook acquisities weer een mogelijkheid. Technisch ontwikkelt de koers zich zijwaarts. Op 2 EUR ligt een belangrijke horizontale steunzone, terwijl rond 2,25 EUR weerstand opdoemt.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

GBL

Vorig jaar zag de holding GBL haar nettowinst met 41% aantrekken, tot 875 miljoen EUR, dankzij de meerwaarde op de verkoop van aandelen (GdF Suez, Suez Environnement en Total). Ook dit jaar verkocht GBL opnieuw Total-aandelen. De nettoschuld daalde van 912 miljoen tot 213 miljoen EUR. GBL investeerde in het Zwitserse SGS en Umicore en nam onlangs een belang van 7,4% in het Belgische Ontex. Het brutodividend wordt met 2,6% opgetrokken, tot 2,79 EUR per aandeel. De moeilijkheden bij de fusie van Holcim en Lafarge, waarbij Holcim een groter deel van de koek wil, kunnen wegen op GBL. De trend van het aandeel blijft duidelijk à la hausse gericht.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Option

De Leuvense telecomspecialist Option beleefde een dramatisch boekjaar 2014, waarbij de omzet met 44% terugliep, tot 5,23 miljoen EUR, en een nettoverlies van 12,86 miljoen EUR werd geleden. Per aandeel bedroeg het verlies -0,15 EUR. Option heeft slechts 1,5 miljoen EUR in kas. Het succes van het product Cloudgate, een draadloos netwerkpunt dat allerlei toestellen kan aansluiten op het internet, bleef vooralsnog uit. Al rekent Option op beterschap dit jaar. Mark Coucke en andere kredietverschaffers gaven Option een kredietlijn van 2,7 miljoen EUR. Na de resultaten maakte de koers een ferme duik, waarbij de steun op 0,30 EUR onder druk werd gezet.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

DSM

De Nederlandse groep bracht twee onderdelen onder in een nieuw bedrijf, waarin DSM 35% aanhoudt en de investeringsmaatschappij CVC 65%. Het gaat om de divisies Polymer Intermediates en Composite Resins, die composietharsen en grondstoffen voor onder meer plastic, lijm en nylon maken. De transactie slaat op een bedrag van 600 miljoen EUR, eventueel te verhogen met maximaal 175 miljoen EUR, afhankelijk van de prestaties. DSM verwacht netto 300 à 350 miljoen EUR aan de deal over te houden, al resulteert die wel in een minwaarde van 130 miljoen EUR. Het DSM-aandeel heeft opnieuw de stijgende lijn te pakken. Op 50 EUR bevindt zich de eerste steun, terwijl op 54 EUR de eerste weerstand ligt.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content