Agfa-Gevaert, Bekaert, bpost, Galapagos

Bpost maakte beter dan verwachte cijfers over het derde kwartaal bekend.

Agfa-Gevaert

In het derde kwartaal van dit jaar boekte Agfa-Gevaert fraaie cijfers die het eerder ingezette herstel bevestigden. De omzet nam met 3,9% toe, tot 661 miljoen EUR, waarmee een einde werd gemaakt aan de omzeterosie. Toch benadrukte topman Reinaudo dat de groei vooral een gevolg was van de zwakke euro. De nettowinst klom van 9 miljoen tot 33 miljoen EUR. De groep herhaalde haar eerder uitgesproken verwachting van een recurrente ebitda (rebitda) rond 10% van de omzet. Als reactie op de cijfers steeg de koers met 10%. Agfa-Gevaert laat een van de mooiste grafieken op de beurs van Brussel zien en de trend blijft sterk stijgend.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Bekaert

Over het derde trimester zag Bekaert zijn geconsolideerde omzet met 10% aantrekken, tot 898 miljoen EUR, al kwam dat cijfer aanzienlijk onder de verwachtingen van de analisten uit. Overnames en valuta-effecten zorgden voor een toename met 15%, zodat er een negatieve organische groei van 5% was, voornamelijk een gevolg van de lagere prijzen voor staaldraad. De beleggers konden het teleurstellende nieuws slechts matig waarderen en stuurden de koers van Bekaert 5% lager. De koers schommelt al bijna twee jaar tussen 23 en 30 EUR. Een uitbraak uit die zone zal de nieuwe richting bepalen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

bpost

Bpost maakte beter dan verwachte cijfers over het derde kwartaal bekend. Ondanks een omzetdaling met 3,3%, tot 550,5 miljoen EUR, nam de ‘genormaliseerde’ winst met 15,5% toe, tot 62,1 miljoen EUR. Het aantal brieven dat bpost bestelde, daalde, maar positief was de stijging van binnenlandse pakjes met 13,5% dankzij het succes van e-commerce en C2C. Voor heel 2015 verwacht het postbedrijf een daling van binnenlandse brieven met 6%, maar een groei bij de binnenlandse pakjes met dubbele cijfers. De doelstelling is het dividend te behouden. De resultaten werden begroet met een koerssprong van 10%, maar nadien kalfde de koers weer af. De trend blijft stijgend met steun op 21 EUR.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Galapagos

Tijdens de eerste negen maanden van 2015 rapporteerde het biotechbedrijf Galapagos een omzet van 47,2 miljoen EUR, tegenover 62,7 miljoen EUR over dezelfde periode van 2014. Het verlies op voortgezette activiteiten bedroeg 61,4 miljoen EUR, een gevolg van minder upfront en lagere succesbetalingen. Galapagos stipt wel aan dat het dankzij de geslaagde kapitaalverhoging van mei dit jaar over een kaspositie van 374,4 miljoen EUR beschikt, voldoende om het potentiële succesmiddel filgotinib tegen reuma verder zelf te ontwikkelen. De trend blijft stijgend, maar op 58 EUR werd een dubbele top gevormd. Mogelijk een omkeerpatroon.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

Partner Content