Ackermans & van Haaren, Deceuninck, Hamon, Option

Het duurde bijna tien jaar, maar Deceuninck heeft een nieuwe overname gedaan.

Ackermans & van Haaren

Over de eerste zes maanden van 2014 trok de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren haar nettowinst op met 2%, tot 96,4 miljoen EUR. Die prestatie is nog veel beter dan ze lijkt, omdat AvH vorig jaar een meerwaarde van 34 miljoen EUR boekte, tegenover 4,9 miljoen EUR dit jaar. De motor achter die winstgroei is de baggerdochter DEME, die haar winst bijna verdubbelde. De winst van de divisie private banking nam licht af, tot 44,6 miljoen EUR. Technisch blijft de trend van het aandeel à la hausse gericht. Zolang de horizontale steun op 86 EUR het niet begeeft, is er geen vuiltje aan de lucht. Een doorbraak boven de top op 95 EUR kan voor nieuw haussemomentum zorgen.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Deceuninck

Het duurde bijna tien jaar, maar Deceuninck heeft een nieuwe overname gedaan. De producent van pvc-profielen voor de bouwsector neemt het Turkse Pimas over voor 20 miljoen EUR, waardoor de groep marktleider wordt op de groeimarkt Turkije. De overname wordt gefinancierd via een private kapitaalverhoging van 50 miljoen EUR waarop werd ingetekend door bouwgroep Gramo en de holding Sofina. De koers van het aandeel steeg met 10% na de bekendmaking van de overname, al reageerden de analisten niet zo enthousiast. Dat belet niet dat de stijgende trend intact blijft, zolang de steun op 1,80 EUR standhoudt. Op 2,20 EUR ligt een weerstand.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Hamon

Het Waalse bedrijf Hamon ontdekte boekhoudkundige fouten van gecumuleerd 40 miljoen EUR bij het Franse filiaal Hamon D’Hondt. Die ontdekking heeft zware repercussies voor de groep, want daardoor voldoet Hamon niet langer aan een deel van de bankcovenanten. Zo daalt het eigen vermogen tot 24,6 miljoen EUR, terwijl de schuldenlast stijgt tot 66,5 miljoen EUR. In september wil Hamon zijn kapitaal dan ook met minstens 20 miljoen EUR optrekken, wat een flinke verwatering van het aandeel tot gevolg zal hebben. De koers daalde sterk na het nieuws en de trend keerde naar dalend. Op 13 EUR doemt weerstand op en op 8,30 EUR bevindt zich de laatste steun. We veranderen het risico van ‘gemiddeld’ naar ‘hoog’.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

Option

Het Leuvense technologiebedrijf Option maakte andermaal tegenvallende cijfers over het eerste halfjaar van 2014 bekend. De verkopen halveerden bijna tot 2,8 miljoen EUR, terwijl Option een nettoverlies van 6,6 miljoen EUR leed. Bovendien daalde de cashvoorraad tot 5,9 miljoen EUR. CEO Deschuytere blijft wel optimistisch over het potentieel van het enige overblijvende product van Option, CloudGate, een draadloos netwerkproduct dat diverse toestellen kan aansluiten. Hij verwacht betere verkoopvolumes in de komende maanden. De trend van het aandeel keerde opnieuw naar dalend. Op 0,20 EUR ligt de laatste horizontale steunzone.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

Partner Content