AB InBev, IBA, Recticel, Solvay,BlackBerry, Ryanair

In het derde kwartaal van 2013 zag AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, zijn omzet aantrekken met 3%, tot 11,73 miljard USD. De nettowinst steeg met 20%.

AB InBev

In het derde kwartaal van 2013 zag AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, zijn omzet aantrekken met 3%, tot 11,73 miljard USD. De nettowinst steeg met 20%, tot 2,21 miljard USD, ondanks de zwakke prestatie in Brazilië, de op één na grootste markt voor de groep. In Noord-Amerika daalde het volume met 1,9%. De integratie van het Mexicaanse Corona vordert goed. De trend blijft zich tot nader order stijgend ontwikkelen. Een doorbraak boven de top van 78 EUR kan voor nieuw haussemomentum zorgen. Houden/afwachten (3B).

IBA

De protontherapiespecialist IBA haalde in de Verenigde Staten een contract binnen met een waarde tussen 16 en 20 miljoen USD. De groep verkocht een Cyclone 70-deeltjesversneller aan Zevacor Molecular. Het is de tweede machine van dat type. Het nieuws leidde slechts tot een beperkte koersstijging. Analisten verwachten dat IBA in de komende maanden meer nieuwe contracten aankondigt. Het aandeel blijft zich zijwaarts ontwikkelen, tussen 5,50 en 6,40 EUR. Een uitbraak bepaalt de nieuwe richting. Houden/afwachten (3C).

Recticel

In het derde kwartaal zag de schuimrubberspecialist Recticel zijn omzet met 5% afkalven, tot 239,1 miljoen EUR. Die daling is een rechtstreeks gevolg van de zwakke Europese economie, waar het bedrijf het gros van zijn omzet behaalt. Toch merkt de groep tekenen van een geleidelijke stabilisatie. Recticel geeft geen omzetprognose voor 2013 en verwijst daarvoor naar de aanhoudende volatiliteit op de markten waar het actief is. Op korte termijn ontwikkelt het aandeel zich neutraal tussen 4,80 en 5 EUR. Houden/afwachten (3B).

Solvay

Bij de bekendmaking van de kwartaalresultaten kwam de Belgische chemiegroep Solvay met een stevige winstwaarschuwing. Solvay verlaagde de prognose voor de rebitda van 1,88 miljard EUR tot 1,65 miljard EUR. Over het derde kwartaal daalde de omzet met 8%, tot 2,48 miljard EUR, terwijl de nettowinst per aandeel verzwakte van 1,73 tot 1,43 EUR. Netto wordt een voorschotdividend van 1 EUR per aandeel uitgekeerd. Het aandeel staat dicht bij de driedubbele top even boven 118 EUR en tot nader order blijft de stijgende trend gehandhaafd. Houden/afwachten (3B).

Ryanair

De koers van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair kreeg rake klappen na een winstwaarschuwing. De groep waarschuwde dat de winst over het gebroken boekjaar 2013-2014 onder de eerdere prognoses zal liggen. De luchtvaartmaatschappij verwacht nu een winst tussen 500 en 520 miljoen EUR, terwijl eerder werd uitgegaan van 570 à 600 miljoen EUR. Ryanair noemt als oorzaken de sterke concurrentie en de stijgende brandstofprijzen. De trend keerde naar dalend, want de steunzone op 6 EUR heeft het begeven. Daar ligt nu de eerste weerstand. Afbouwen (4C).

BlackBerry

Het plan van BlackBerry, de Canadese producent van smartphones, om zich voor 4,7 miljard USD te verkopen aan Fairfax gaat niet door, omdat Fairfax de financiering niet rond krijgt. In plaats daarvan zal BlackBerry converteerbare obligaties uitgeven voor een bedrag van 1 miljard USD. CEO Thorsten Heins stapt op. Het nieuws leidde tot een fikse koersdaling van de noodlijdende Canadese groep. Daarbij zakte de koers onder de laatste steun rond 7,70 USD, wat resulteert in een technisch verkoopsignaal. Enkel speculatief houden (3D).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content