Aandelen krijgen het voordeel van de twijfel, hoger slot in Europa

De Europese beurzen zijn vandaag uiteindelijk toch hoger gesloten, waarbij de Euro Stoxx 50 zelfs een winst van iets meer dan anderhalf procent kon tonen. Uiteindelijk waren de verkiezingsuitslagen in zowel Frankrijk als Griekenland toch niet zo’n echte verrassing.

In Brussel was van euforie echter geen sprake, de BEL 20 sloot per saldo slechts ruim een half procent hoger. De index werd onder andere afgeremd door de zwakke prestatie van Telenet. Na beurs maakte Solvay de interimresultaten bekend.

Record-lage Duitse rente

Duitse staatsobligaties fungeren volgens Theodoor Gilissen Bankiers als laatst overgebleven veilige haven voor beleggers in Europa.

De Duitse 10-jaars rente daalde tijdens de eurocrisis in de zomer van vorig jaar naar een na-oorlogs laagterecord van net boven 1,6% eind september. Sindsdien beweegt de rente zich zijwaarts, in een band tussen 1,6% en 2,2%.

Ook in het eerste kwartaal van 2012, toen de ECB de paniek rond de eurocrisis wist te bezweren met haar LTRO’s, steeg de Duitse rente niet. Vanaf eind maart verslechterde het sentiment opnieuw; het stimulerende effect van de LTRO’s lijkt uitgewerkt, en de situatie in landen als Spanje en Portugal blijft precair. Beleggers bleven hierdoor Duitse obligaties kopen, en de rente zakte vorige week voor het eerst kortstondig net onder 1,6%.

Nog heel wat Nederlandse bedrijfsresultaten op komst

In Nederland komen deze week nog veel bedrijfscijfers. Zo tegen het eind van het cijferseizoen zijn dat altijd de financiële waarden: onder andere ING woensdag en Aegon donderdag en de bouw en ingenieursbedrijven: woensdag Arcadis en Grontmij en donderdag Bam, Heijmans en Boskalis. Woensdag komt ook Wolters Kluwer met een update.

Deze week komen drie van de Top Picks van Theodoor Gilissen Bankiers met de kwartaalcijfers. Dinsdag komt DSM met de

cijfers over het eerste kwartaal. Het concern heeft geen verwachting afgegeven, maar hintte wel op een hogere EBITDA voor Nutrition, Pharma en Performance Materials in 2012 en een duidelijk lager resultaat bij Polymer Intermediates na het exceptioneel sterke jaar 2011 voor deze divisie.

De door DSM gepubliceerde consensus voor het eerste kwartaal gaat uit van een daling van de EBITDA met 10% tot 291 mln. Theodoor Gilissen Bankiers gaat eveneens uit van een daling van 10%.

ING en Aegon zullen geen sterke cijfers boeken. Daar ligt de nadruk vooral op de balans. De cijfers van Bam tenslotte zullen volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooral een consolidatie op een laag niveau laten zien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content