Danny Reweghs

‘2019 wordt een moeilijk beursjaar’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We vrezen dat de koersen in de loop van 2019 eerst nog dieper terugvallen, alvorens zich nieuwe kansen aandienen.

Het problematische aan het begin van het financiële jaar 2018 was dat 2017 zo voorspoedig was verlopen. Op de Amerikaanse beurzen, die de wereldwijde financiële markten blijven aansturen, waren er nauwelijks schommelingen geweest. De economische vooruitzichten waren de meest rooskleurige sinds lange tijd. Maar aan het eind van 2018 moeten we vaststellen dat de lat te hoog lag. De gesynchroniseerde groei van de belangrijkste economieën ter wereld, die twaalf maanden geleden nog zo werd bejubeld, brokkelde in de loop van het jaar af.

De financiële wereld leerde ook de slechte zijde van de verkiezingsbeloften van de Amerikaanse president Donald Trump kennen: hij koos voor protectionisme om Amerika weer groot te maken, met een handelsoorlog tussen Verenigde Staten en China tot gevolg. Dat was slecht nieuws voor de opkomende markten, die bovendien kreunden onder de sterkere dollar, nadat de Amerikaanse centrale bank enkele renteverhogingen had doorgevoerd.

De Europese markten moesten verder afhaken door de Italiaanse verkiezingen, die een nooit geziene coalitie van populisten aan de macht bracht, met de partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging. Hun enige bindmiddel is dat ze allebei de middelvinger opsteken naar het besparingsbeleid van de Europese Unie.

In het laatste kwartaal van dit jaar vielen ook de Amerikaanse technologiesterren terug en kwamen de beurzen in een correctiemodus. De hamvraag voor 2019 is of dit de zoveelste koopkans van de jongste jaren is, of dat er meer aan de hand is en er ook op Wall Street een berenmarkt – of een correctie van meer dan 20 procent vanaf de top – voor de deur staat.

2019 wordt een moeilijk beursjaar.

De meeste analisten en strategen hebben de neiging over te hellen naar het eerste scenario. Wij vrezen veeleer voor het tweede: we denken dat er na midden 2011 en begin 2016 een derde zware terugval in het verschiet ligt op de beurzen, en in New York in het bijzonder. We verwachten dan ook niet dat er zich vandaag al koopkansen aandienen op de aandelenmarkten. We vrezen dat de koersen in de loop van 2019 eerst nog dieper terugvallen, alvorens zich nieuwe kansen aandienen.

Toch willen we niet de indruk wekken dat we er helemaal van overtuigd zijn dat de langdurige haussemarkt die in maart 2009 begon, definitief is afgelopen en dat we vertrokken zijn voor een jarenlange beursdaling. We houden er rekening mee dat het beursfeest nog niet volledig over is en dat we in de loop van 2019 of begin 2020 een nieuwe kans krijgen om de beste aandelen weer goedkoop op te pikken.

De belangrijkste oorzaak van een diepere terugval lijkt volgens ons een gevoelige groeivertraging in de wereldeconomie te worden, ook in de Verenigde Staten. Dat is wel goed nieuws voor obligatiebeleggers. We houden er voorlopig geen rekening mee dat de Amerikaanse rente ontspoort. Ook een verdere opmars van de Amerikaanse dollar zien we, in tegenstelling tot de consensus, nog niet meteen op gang komen. De val van de cryptomunten was een ander opvallend feit van 2018, maar in 2019 zien we vooral het echte goud blinken als vluchtinstrument voor de moeilijke aandelenmarkten.

Met het oog op een moeilijk en zwak beursjaar hebben we in het voorwoord van Inside Beleggen onze tien favoriete aandelen voor 2019 op een rijtje gezet. Als we de selectie moeten samenvatten in twee woorden, is dat ‘defensief’ en ‘alternatief’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content